Det var et norsk Sea King redningshelikopter som fant den omkomne mannen like etter klokken 16.30 fredag ettermiddag.

– Det er i det minste en bekreftelse på at vi leter i det riktige området, sier pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NTB.

Den omkomne ble funnet ganske langt nord i leteområdet, like ved Gyda-plattformen, og hadde ikke på seg overlevingsdrakt.

Letemannskapene har tidligere funnet vrakgods, nødpeilesenderen og en redningsflåte.

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk nødsignaler fra den skotske fiskebåten sent torsdag kveld, og en leteaksjon ble satt i gang.

10 meter høye bølger

Det var svært dårlig vær i området med opptil 10 meter høye bølger. Nødsignalene fra «Meridian» kom fra et område i nærheten av Ula-feltet ved Ekofisk i Nordsjøen.

Redningsmannskapene konsentrerer seg nå om et område på ca. 1000 kvadratkilometer. Til sammenlikning er Bergen kommune 465 kvadratkilometer stor.

— Vi søker så lenge det er håp om å finne fiskerne, sier pressesjef Anders Bang-Andersen ved Hovedredningssentralen på Sola (HRS).

Skipet har trolig forlist i Nordsjøen nord for Ula-feltet.

— Båten har etter all sannsynlighet gått ned, sier redningsleder Ben Wikøren.

Tom flåte funnet

Nødpeilesenderen fra den skotske tråleren «Meridian» ble utløst klokken 23.15 torsdag kveld. Nødpeilesenderen og en tom flåte ble funnet i halv firetiden natt til fredag. Mer vrakgods ble funnet fredag formiddag, deriblant fiskeutstyr, bøtter og overlevelsesutstyr som trolig stammer fra flåten som ble funnet tidligere.

Båten hadde ifølge HRS to flåter. Redningsmannskapene håper fortsatt å finne den andre flåten med folk om bord.

— Leteområdet er stort, og det utvides hele tiden. Alle båter, plattformer og helikoptre i Nordsjøen har fått beskjed om å holde utkikk etter redningsflåten, sier informasjonsansvarlig Borghild Eldøen ved HRS.

Været i Nordsjøen i natt ble beskrevet som fryktelig, og et Sea King-helikopter måtte returnere til Sola i 06-tiden fredag morgen. Salt fra sjøspruten la seg på rotorbladene og ga varmgang i motoren.

I ettermiddag sendte HRS ut et nytt helikopter.

Søker fra luft og sjø

Et redningshelikopter fra Skottland ankom det antatte havaristedet og fortsatte letingen ved 08.30-tiden. Ytterligere et britisk helikopter er nå satt inn i søket, ifølge BBC, og et Nimrod overvåkingsfly fra samme land deltar også.

Det letes også med et skotsk maritimt patruljefly og mellom fem og ti båter. To av disse skal være fiskefartøy, mens de andre er fartøy tilknyttet oljevirksomheten i området.

Michael Mulford fra den britiske redningsledelsen har fortsatt håp om å finne fiskerne i live.

— Vi håper og ber om at vi skal få positive nyheter, sier han til BBCs tv-program Good Morning Scotland.

Det er ikke meldt om andre skip i havsnød etter uværet.

HRS