Hvorfor skal man bo i skogen når det finnes trivelige hager? Hjortene på de syv fjell rundt Bergen har fått smaken på det gode liv blant mennesker. Natt til torsdag var det også en som døde slik, i en villahage på Minde.

— Vi ble stumme alle sammen, forteller Kristin Hauge Klemsdal, som syns det var temmelig absurd å finne en død hjort i hagen.

— Det var et trist syn, for det er jo et flott dyr, mener hun.

Mye hjort

Hun kom ut på trappen da yngstemann skulle gå på skolen, og der lå dyret. Først visste hun ikke hva hun skulle gjøre. Hjortekollen kunne jo ikke bli liggende. Men etter en telefon til politiet, ble det klart at Viltnemden var rett instans.

En syk og dårlig hjort har oppholdt seg i hagene i området den siste tiden, har Klemsdal hørt fra naboer. Hun regner med at det var den som valgte hennes hage som sitt siste sted her på jorden.

— Det er mye hjort i området. Vi har hatt opp til tre hjorter i hagen samtidig, og vi finner stadig hjorteekskrementer, forteller hun.

Andre naboer klager over epletrær som blir spist rene, men familien Klemsdal føler seg ikke plaget av dyrene.

- Dagligdags

Hallvard Sandven kommer fra Viltnemden for å ta seg av kadaveret.

— Dette er nesten en daglig hendelse, men de fleste hjortene blir likevel påkjørt i trafikken, forteller han der han sleper dyret av gårde uten videre seremoni.

Dyret er så tungt at BTs utsendte må legge vekk kulepenn og kamera og ta i et tak. Opp en smal trapp og inn bak i bilen. Det lukter litt vondt, og det renner saker og ting ut av kadaverets forskjellige åpninger. (Beklager detaljene.)

— Jeg spiser ikke hjortestek, sier Sandven før han tar med seg hjorten til obduksjon hos Mattilsynet.

Er hjorten en plage? Si din mening.

UTEN SEREMONI: Med et godt tak i bakbena drar Viltnemdas menn dyret av sted.
JO HJELLE
SISTE REIS: Hjorten blir med litt strev lempet inn på en presenning.
JO HJELLE