Rudolf Christoffersen advarer mot farlige Supermann-piller.
Øyvind Lefdal Eidsvik

Tirsdag 30. september stanset tollerne på Svinesund en polsk mann. I bilen ble det funnet 3,84 kilo amfetamin og 38.570 ecstasytabletter med Supermann-logo, samt 560 gram MDMA-pulver. Det siste er virkestoffet i ecstasy.Ecstasy-tablettene som skulle til Bergen har samme logo og form som ecstasypillene som har forårsaket en rekke dødsfall i Europa, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen til BT.

Han frykter at nye partier med de farlige tablettene kan ha kommet til Bergen, uten at politiet har oppdaget det.

38.570 slike tabletter ble beslaglagt i fjor høst.
POLITIET

Samme logo og formNylig mistet en mann i Trondheim nesten livet, trolig fordi han hadde brukt ecstasy-tabletter, ifølge NRK.

— Dødsfallene i Europa viser tydelig at inntak av ecstasy kan være å flørte med døden. Vi vet ikke om disse pillene har samme innhold som det som er registrert i Trondheim eller andre steder, men de har samme logo og form. Her ligger den store faren. Man vet ikke hva man får i seg når man kjøper ecstasy. Det er lite sannsynlig at alle piller har likt innhold, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen.

— Jeg tror mange unge mennesker ikke forstår risikoen de utsetter seg for ved å bruke slike tabletter. Mange tror feilaktig at det å svelge en eller flere tabletter ikke er så farlig som å injisere narkotika. Omfanget av dødsfall knyttet til inntak av ecstasy viser imidlertid at det er all grunn til å være forsiktig, legger han til.

Hjerneskader

En polsk mann bosatt i Bergen er varetektsfengslet i saken, sammen med kureren. Politiet arbeider med etterforskningen. Samtidig frykter de at kriminelle kan ha levert nye piller, uten at de er blitt avslørt.

— Ecstasybruk i kombinasjon med fysisk aktivitet har på grunn av stoffets virkning på kroppstemperatur og hjerte- og karsystemet en betydelig negativ effekt på kroppens organer, og kan resultere i permanente skader. Hjerneskader med livsvarig depresjon er også kjente følgeskader av ecstasybruk, sier Christoffersen.

- Gateverdi på flere millioner

Den polske mannen som er bosatt i Bergen er etterlyst internasjonalt for narkotikaforbrytelser begått i Polen.

Ifølge Christoffersen har tablettbeslaget en gateverdi på mellom 3,8 og 7,7 millioner kroner.

— Ecstasytabletter selges normalt for mellom 100 og 200 kroner, opplyser Christoffersen.

— Amfetaminbeslaget har en gateverdi på mellom 1,1 og 1,9 millioner kroner, legger han til.

De to polske mennene er siktet for brudd på straffelovens paragraf 162, 3. ledd. Svein Holden er forsvarer for kureren.

— Han erkjenner delvis straffskyld. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Holden.

Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra Morten Furuholmen, som forsvarer den polske mannen.