Sist fredag fant etterforskere fra politiet og hæren omlag 200 kilo kokain på det norske skipet «SKS Trinity» mens det lå ankret opp i Puerto Bolívar i Nord-Colombia, melder Aftenposten.no.

— Dykkere gikk ned og fant da fem pakker kokain bak et gitter i den såkalte «sjøvannskassen.» På dette stedet hentes det blant annet inn kjølevann til motoren, sier Per Rønnevig i MTI, som håndterer mediehenvendelser for Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi. Bergens-rederiet eier skipet.

Mannskapet avhørt

Smuglerne har antagelig fjernet gitteret, lagt inn kokainen, og deretter satt gitteret på plass igjen. Et slikt parti kokain har en gateverdi på flere hundre millioner kroner.

— Skipet hadde bare ligget noen få dager i Colombia da dette skjedde. Men det er ikke første gangen at vi hører om slike forsøk, sier Rønnevig.

Skipets norske kaptein og maskinsjef ble tatt med til avhør etter funnet av kokainen.

— Men politiet skjønte raskt at de ikke hadde noe med dette å gjøre, og båten ble etter kort tid frigitt, sier Rønnevig.

England

Skipet, som er et såkalt OBO-skip, kom fra Houston i USA og skulle videre til England etter å ha lastet kull i Colombia. Skipet kan frakte både olje og tørre materialer.

— For oss var det heldig at narkotikaen ble oppdaget i Colombia og ikke ble tatt med til England, sier Rønnevig.

Ifølge den colombianske statsadvokaten skal ingen skal ha blitt pågrepet under aksjonen.

Flere varianter

Den norske ambassaden i Bogota, Colombia, har ikke vært kontaktet i forbindelse med saken. Men er ikke ukjent med at kokainsmugling skjer i mange ulike varianter fra landet.

— Blant annet blir det brukt menneskelige kurerer, narkotika festes til skip eller slepes etter skip, man bruker såkalte semi-undervannsbåter, eller man bruker hurtiggående båter og kaster stoff på sjøen, sier den norske ambassadøren i Colombia Dag Halvor Nylander til Aftenposten.no.

Han er ikke tidligere kjent med at norske skip har blitt involvert.

(Aftenposten / Bergens Tidende)

FotoFlite