Kort tid etter at Erik Andersen ble pågrepet i januar i fjor, ransaket politiet huset hans.

I tillegg til en rekke våpen, fant de blant annet en safe, som inneholdt mer en 1,5 millioner kroner i kontanter.

– Hvorfor satte du ikke de pengene i banken, ville statsadvokat Per Egil Volledal vite i retten i dag.

– Jeg følte det bekvemt å ha de pengene der. Det er penger jeg har spart opp, svarte Andersen, som innrømmet at han ikke hadde betalt formuesskatt for pengene.

– Du var ikke redd for innbrudd, spurte Volledal.

– Jeg stolte på alarmsystemet vårt, sa Andersen.

Eneboligen på Hylkje hadde flere alarmer.

– Alltid kontanter

Ved pågripelsen fant politiet også nærmere 35.000 kroner i lommeboken til Andersen. Da han ble pågrepet i 1999, fant de også nær 30.000 kroner.

Etterforskerne har gått grundig gjennom banktransaksjonene til Andersen, og lett etter kortbruk som kunne vise hvor han har oppholdt seg på tidspunkter da det er begått overgrep. Men Andersen har knapt brukt bankkort. Etterforskerne har mistenkt at dette har vært en strategi for å ikke legge igjen spor på turer der han har begått overgrep.

Dette avviser Andersen.

– Jeg har ikke stolt på disse kortgreiene, så jeg har brukt kort lite. Jeg har alltid hatt godt med penger i lommeboken, mange tusen kroner, sa han.

Andersen forklarte at pengene fungerte som en slags kasse, i tilfelle han trengte å handle inn varer eller lignende til bedriften.

Hadde ikke betalingsterminal

Heller ikke på billakkeringsverkstedet han eier, var han tilhenger av kortbruk. Verkstedet hadde ingen betalingsterminal for kort.

– Jeg følte det ville vært ekstra rot å ha det. Vi informerte kundene på forhånd om at vi ikke hadde kortautomat. Men vi hadde fått noen klager på at vi ikke hadde det, og hadde gjort undersøkelser om hvor mye det ville koste å installere, sa Andersen.

Da han ble pågrepet hadde han også mellom syv og åtte millioner på konto i banken.

Politiet har tatt beslag i store deler av dette beløpet, som sikkerhet for eventuelle erstatningsbeløp Andersen kan komme til å bli dømt til å betale.

Bistandsadvokatene har krevd opp til 100.000 og 200.000 kroner i oppreisning til hvert av ofrene i saken, til sammen rundt syv millioner kroner.