— Det har pågått i lang tid. Første gangen det skjedde, for omkring et halvt år siden, trodde vi kanskje at det var naboer som hadde funnet en «smart» måte å kvitte seg med de gamle apparatene på. Men etter hvert har vi kommet frem til at det må være mer organisert enn som så. Hver gang blir det dumpet tre-fire fjernsynsapparater, og privatpersoner kvitter seg vel bare med ett om gangen, sier Ingierd.

Knust i fillebiter

— Hittil har jeg talt opp 14 i alt, sier Ingierd.

— Alle er gamle, slitne og utdaterte, og noen er knust i fillebiter. De er tydelig at de som har vært på ferde, bare har kastet dem fra seg uten på bry seg med om de blir knust.

— Det siste setter vi liten pris på. Det går barn og leker på området på dagtid, og det kan lett skje en ulykke.

Han tror det er en TV-forhandler som har funnet ut at dette er måten å gjøre det på.

Området som brukes til dumpingplass ligger ved en parkeringsplass i St Olavs vei der det er lite trafikk og lite folk som ferdes på kvelds og nattetid. Dessuten er det ganske så mørkt der. Antakelig er det årsaken til at området er så attraktivt for denne slags aktiviteter.

Grundig lei

Pål Kristian Ingierd og naboene har etter hvert sett seg så grundig lei på at nærområdet brukes som bossfylling at de har bedt politiet om hjelp til å finne frem til synderen, eventuelt synderne.

— Dette er en sak som politiet sier at de ikke kan bruke ressurser på, og vi forstår jo det, men vi gir oss ikke. Vi har vært inne på tanken om å sette opp et overvåkingskamera for å ta dumperne på fersk gjerning, men er i tvil om vi egentlig har lov til det. Iallfall er det en omstendelig prosess med søknader før vi eventuelt får tillatelse til det, sier han.

Vil spore opp eierne

— Å sette opp vakter har også vært foreslått, men nå prøver vi en annen utvei. Via serienumrene på apparatene skal det være mulig å finne frem til de tidligere eierne. Finner vi dem, kan vi sikkert også få vite i hvilken forretning de leverte inn de gamle apparatene.

— Dette har etter hvert blitt et stort irritasjonsmoment i hele nabolaget. Vi er villige til å strekke oss langt for å få en slutt på uvesenet, sier Ingierd.

Må ta imot

Ifølge regelverket kan alle som kjøper ny TV levere inn den gamle i butikken der handelen skjer.

Retningslinjene er klare. Hos Elkjøp får BT opplyst at alle innleverte apparater i første omgang blir sortert. Noen går til gjenvinning, resten blir kjørt til godkjente fyllinger. Å dumpe gamle TV-er i terrenget eller i hagene til folk, hører ikke noen steder hjemme, ifølge Elkjøp.

DUMPEPLASS: Pål Kristian Ingierd på Kronstad har sett seg grundig lei på at nærområdet blir brukt som dumpeplass for utrangerte fjernsynsapparater.
Deisz, Ørjan