— Litt av en sværing, konstaterer John Arne Mostraum.

Sammen med kameraten Kåre Haugland var han utenfor den gamle dampskipskaien på Leknes for å dra garn tirsdag formiddag.

— Vi slet hardt for å få den om bord, sier Mostraum om breiflabben, som ble målt til hele 99,4 kilo. Med det har hobbyfiskerne fanget den største breiflabben som noen gang er registrert – i hele verden.

— Dette er fiskestørrelser vi bare har hørt rykter om tidligere. Ingenting har vært større, verken i Norge eller på verdensbasis. sier forsker og bestandsforvalter for breiflabb, Otto Bjelland ved Havforskningsinstituttet til ba.no .

Heist opp med truck

For å få breiflabben over ripa og opp i den 19 fots store båten måtte fiskerne feste et tau i halen, og båthaken i kjeften.

— Vi fikk plassert den helt bak i båten. Siden den er så stor var den seig i frasparket og holdt seg ganske rolig. Vi visste å passe oss, så det gikk bra, svarer Mostraum på spørsmål om de fryktet å komme i klem i den gigantiske kjeften.

På Leknes fikk fiskerne hjelp av en truckfører, som heiste ruggen i land. Her ble fisken veid på en digitalvekt, som ikke stoppet før den viste 99,4.

Mange middager

Den tidligere verdensrekorden var på 79 kilo, en breiflabb som hadde tyve kilo rogn. Fangsten til Haugland og kameraten hadde ikke rogn, noe som trolig ville gitt en solid ekstravekt på nærmere 40 kilo.

Havforskningsinstituttet har allerede sikret seg hodet på fisken til videre forskning. I morgen kommer de for å hente ryggbenet også. Resten har Haugland og Mostraum delt mellom seg.

— Det er pakket og hevet i fryseren, så nå blir det mange gode middager fremover. Jeg har to frysere, så det var ikke noe problem å få plass, sier Mostraum.

Han har ikke ambisjoner om å sette flere verdensrekorder.

— Det var en slump å komme borti noe sånt. Vanligvis får vi lyr, torsk eller hyse, sier den ivrige fiskeren.

Her er bt.nos kart over fiskevann i bergensområdet:

Privat
Privat
Privat