TOR KRISTIANSEN

Vi er i det kreative verkstedet i Barnas Hus. Rommene er helt mørke når 1.klassingene fra Varden skole går inn. Snart tennes et lys her og et der. Det er når barna oppdager seg selv på storskjerm latteren og gleden veller frem.

Lysets magi

«C og bli Z» eller «Se og bli sett» heter verkstedet der barna utforsker lysets magi. De får noen tips og får vite litt om mulighetene, men barna får selv være aktive og kreative.

En tegner katteører med avvaskbar tusj på en av jentene han ser avbildet på storskjermen. Noen oppdager at de også kan speile seg i skjermen. Andre går bak skjermen og ser bilder derfra.

— Det er moro å se hvor flinke barna er til å aktivisere seg selv, sier Annette Maradon, kreativ verkstedleder i Barnas Hus. Hun understreker at det ikke finnes noen riktig måte å utnytte lyset på. Her får barna selv utforske og prøve seg frem.

Noen får et polaroidkamera i hendene. Fem bilder kan elevene ta av hverandre. Det er i seg selv en utfordring når alle klassens 21 elever har lyst til å være fotograf.

Andre viser lysbilder på storskjermens bakside. Skjermen egner seg dårlig. Først når barna holder hvite ark opp mot skjermen, ser de detaljene godt.

Overheadprosjektoren vil alle prøve. Når figurer av små dyr legges på og speiles vendes, beveger dyret seg både opp i taket og ned i gulvet, til stor glede for alle. Bevegelige speil og et balloptikon gir og barna noen muligheter.

Viktige gratisturer

— Dette er første gang barna er sammen på bytur, sier lærer Wencke Skarstein. Hun synes det er flott at elevene kan benyttes bussen gratis. I fremtiden vil hun prøve å ta klassen med til byen en gang i måneden. Opplegget ved Barnas Hus er hun svært godt fornøyd med.

— Dagens barn lærer best ved å gjøre. Vi tror på lystprinsippet og ser at det har en god virkning å invitere barna inn i de kunstneriske prosessene, sier Turid Fadnes, leder for Barnas Hus.