I to og en halv time sto 59-åringen fra Bergen i en fem til seks meter dyp bresprekk like under toppen av Skipadalsnuten. Han var gjennomvåt og iskald av brevannet som hele tiden rant ned over ham.

Hele tiden snakket han med de to turkameratene sine, Harald Søfteland og Bjørn Kjeilen.

— Han var i sjokk og vi fryktet for hvordan dette ville gå, forteller de to til BT like etter at de er kommet ned til Norrøna-hytten på Reimegrend ved 21.00-tiden i går.

Hørte ropene

Fire kollegaer fra Trygdeetaten i Bergen var med på fjellturen. 59-åringen stoppet like før toppen, mens de tre andre gikk helt opp. På vei nedover igjen kunne de ikke se 59-åringen noe sted. Plutselig hørte de ham rope om hjelp.

De fulgte lyden og oppdaget kameraten stående nede i bresprekken. Ingen av dem hadde med mobiltelefon. Den fjerde turkameraten, Sverre Lier, løp straks ned til hytten for å tilkalle hjelp. Der ventet Tor Leif Ramung og Harald Juuhl, som straks ringte 113.

— Jeg løp hele tiden, og brukte en time på å ta meg ned fra fjellet. Det var mange tanker som gikk rundt i hodet mitt da. Ikke minst uvissheten om hvordan det sto til med kameraten min, sier Lier til BT.

Harald Søfteland og Bjørn Kjeilen snakket hele tiden med kameraten nede i bresprekken for å forsøke å holde motet hans oppe. Lettelsen var stor da helikopteret fra Norsk Luftambulanse landet ved bresprekken.

Forforssen

Redningsmenn prøvde først å sende ned en sele, men 59-åringen var så forfrossen at han ikke klarte å få den på seg. Så ble en redningsmann firt ned i bresprekken, og 59-åringen ble dradd opp ved hjelp av et tau. Han ble lagt på en båre i helikopteret og fraktet til Voss sykehus.

— Han sto til knes i vann og var ganske nedkjølt. Han måtte heises opp ved hjelp av tau, sier redningsleder Sølve Tanke Hovden ved Hovedredningssentralen Sør-Norge.

BT får opplyst at kroppstemperaturen til mannen var 33,5 grader da han ankom sykehuset.

— Vedkommende er nedkjølt og har lettere til moderate sårskader, sier informasjonssjef i Helse Bergen, Mona Høgli, til BT.

Både en fjellklatrergruppe fra Fana Røde Kors og ett Sea King-redningshelikopter rykket ut på den dramatiske ulykken, men gjorde helomvending da luftambulanse-personnelet lykkes med sitt redningsforsøk.

Roser redningsmennene

De to kameratene, Harald Søfteland og Bjørn Kjeilen, er storlig imponert over redningsfolkenes innsats.

— Helikopteret sto med en skinne på en stein som stakk opp av snøen - med motoren i gang, forteller de.

Turgjengen forteller om mange timer i uvisshet, men sent i går kveld fikk de en telefon fra sykehuset på Voss. Der fikk de høre at det sto bra til med kameraten, og at han ville de skulle besøke ham søndag og ta med tørre klær til ham.

Da steg stemningen i hytten kolossalt, og en festmiddag av bayonneskinke med tilbehør ble forberedt.

KNUT EGIL WANG
KNUT EGIL WANG