Etter en etterlengtet opptur i retten mandag, våknet altså ledelsen i skandaleforfulgte HSD til mer oppvask i går.

Bildet, som VG trykket over to sider, er tatt da søsterskipet til «Sleipner» la fra kai på Flesland kvelden 13. oktober. Fluktveiene på hurtigbåten ligger nedsnødd i bagasje.

— Jeg blir ikke særlig blid når jeg ser slike bilder. Dette skal ikke skje, sier Magne Rødland, distriktssjef i Sjøfartsdirektoratet, til Bergens Tidende.

Fylt til randen

Høyeste tillatte passasjertall om bord på «Draupner» er 358, ifølge distriktssjefen. På det meste skal det ha befunnet seg 361 passasjerer om bord denne søndagskvelden.

— En maksgrense er en maksgrense. Ethvert brud på den er alvorlig. Men vi har fått forklart at det ble gjort to tellinger om bord, og at den siste konkluderte med at man akkurat var innenfor grensen. Den forklaringen slår jeg meg ikke til ro meg. Vi skal se nærmere på saken, sier Rødland.

I går måtte sikkerhetssjef i HSD-konsernet, Harald Aarø, redegjøre for glippen.

— Matrosen om bord begynte å rydde i bagasjen like etter båten gikk fra Flesland kai. Men dersom alt skulle vært 100 prosent etter boken, burde det vært ryddet før båten fortsatte, sier han til BT.

— Alt skal jo være 100 prosent etter boken?

— Ja da. Vi beklager at dette skjedde, og ser ikke lett på saken. Men den er ikke så alvorlig som den blir fremstilt i VG. Det ble jo spekulert i at det var opptil 450 passasjer om bord, sier han.

- For snille

Informasjonssjef i HSD, Arild Sondre Sekse, mener rederiet har vært for snille med passasjerene.

— Dette var en søndag i høstferien, med svært mye trafikk. Men vi må kanskje være strengere, og oftere sende folk på bussen på slike spesielle dager, sier han.

— Føler HSD-ansatte seg nå utsatt for den reneste heksejakten?

— Jeg vil ikke bruke et slikt ord. Men det blir jo et ekstra fokus på HSD etter frifinnelsen mandag. Jeg så jo ved selvsyn at journalister var svært overrasket over avgjørelsen. Kanskje vi nå får en motreaksjon ?

Hakeslepp

Lederen av «Sleipner»-støttegruppen, Roy Erling Furre, fikk hakeslepp da han så «Draupner»-bildet.

— Dette viser at HSD ikke har lært noe som helst. Å kjempe for bedre sikkerhet i rederiet, er som å fekte i løse luften, buldrer han.

Og legger til:

— Jeg er ikke overrasket, men blir like sjokkert hver gang. Denne saken føyer seg inn i rekken av endeløse HSD-skandaler.

— Mandag feiret HSD full frifinnelse i retten. Dagen etterpå blir denne saken kjent. Hvordan stiller du deg til det?

— Jeg får håpe de festet med måte, er Furres syrlige kommentar.

FLUKTVEI: Dette bildet av stengte rømningsveier om bord på MS «Draupner» fikk den lokale ledelsen i Sjøfartsdirektoratet til å reagere. Nå undersøkes rutinene i HSD. Igjen.<p/> FOTO: OVE EIDSVÅG