De fire jentene, ikke fem som tidligere rapportert, skulle gå rundt RIngedalsvatnet i Odda kommune, like på grensen til Hardangervidda. Mandag fikk de problemer.

– Vi gikk til Mosdalsbu første dag. Dagen etter skulle vi gå en åtte timers rute til Reinasgårdsbu. Men løypen var dårlig merket, det var veldig mye snø, og vi mistet sporet fem ganger. Vi brukte sikkert seks timer til sammen på å finne sporet igjen, forteller Karen Sørensen til bt.no.

I tillegg la tåken seg tjukk over fjellheimen.

I god form – Vi prøvde å ta oss oppover i terrenget for å se om vi kom over tåken. Det hjalp ikke, vi klarte ikke å orientere oss, forteller stavangerkvinnen.

Hun studerer i Ålborg hvor hun har blitt kjent med danskene Cecilie Kjærsgaard, Diana Pedersen og Rikke Bang. Sammen har venninnene mye fjellerfaring, og de er alle i god form til lange fjellturer.

– Vi ble litt engstelige da vi mente vi hadde prøvd alle veiene vi trodde det kunne være, sier Sørensen.

Da forsøkte de å ringe hennes storesøster, uten at hun kunne hjelpe hjemmefra. Deretter ringte de politiet i et forsøk på å få dem til å spore telefonen.

– Det gikk ikke. Siden det var blitt sent, satte de i gang en redningsaksjon, forteller Sørensen.

Diktet sang

Redningshelikopteret kom etter en time. Det fløy nesten rett over hodene på dem. Tåken gjorde at helikopteret ikke kunne lande.

– Da ville de sende Røde Kors-mannskaper. Vi sa vi heller skulle prøve å finne hytten på egen hånd når det ble lyst, forklarer Sørensen.

Kvinnene hadde ikke telt eller soveposer. De satt tett sammen på liggeunderlag med mye klær på seg for å holde varmen gjennom natten.

– Vi hadde det veldig koselig. Vi holdt humøret oppe, diktet sang og spilte imaginært kortspill, forteller Sørensen.

De delte på å ha telefonvakt på en liten fjelltopp like ved. Hvert kvarter skiftet de vakt, for hele tiden å ha telefondekning.

Redningsskryt Til slutt kunne en lokal Røde Kors-mann forklare dem veien ut av fjellheimen.

– Både han og politimannen hadde gått turen mange ganger. Hjelpemannskapene var svært godt organisert, politiet ringte oss om natten for å høre om vi hadde det bra. De var veldig hjelpsomme, skryter Sørensen.

Venninnene har ikke tatt skrekken av fjellivet.

– Det hele var nok mer dramatisk for dem som satt hjemme, enn for oss, sier hun.

PRIVAT
PRIVAT
PRIVAT
Finn.no