Flyene har ved minst to tilfeller vært på norsk jord eller krenket norsk luftrom siden et antatt fangefly fra US Marshall Services hadde en times opphold på Stavanger lufthavn, Sola 1. juni i år.

Internasjonal sekretær Pelle Dragsted for den danske Enhedslistens folketingsgruppe opplyser til Aftenbladet at et Gulfstream III-fly med registering N50BH oppholdt seg på Oslo Lufthavn onsdag 20. juli i år. Flyet er i USA kjent for å være tilknyttet etterretningsorganisasjonen CIA.

Forretningsjetflyet lettet fra Gardermoen klokken 19.22. Det satte da kurs for Le Bourget-flyplassen ved Paris.

Den sivilt registrerte maskinen skal ifølge den amerikanske storavisen Chicago Tribune ha vært flere ganger på den amerikanske militærbasen Guantanamo Bay på Cuba.

Senere har et annet fly fra CIA sannsynligvis passert gjennom norsk luftrom og over Stavanger på vei fra Reykjavik på Island til Budapest i Ungarn. Opplysningen ble nylig gitt i Folketinget i København av den danske trafikkminister Flemming Hansen fra Det Konservative Folkeparti.

Sivile amerikanske fly kan fritt benytte norsk territorium og luftrom uten forhåndstillatelse. Militære fly og maskiner brukt av statsapparatet må ifølge vedtatte internasjonale konvensjoner søke om gjennomflyging på forhånd.

Det var ikke gjort i tilfellet på Sola i sommer. Norske myndigheter fikk aldri svar på sin henvendelse i ettertid. Årsaken er at amerikanske myndigheter aldri kommenterer saker som gjelder CIA, skriver Stavanger Aftenblad.