I fire timer var politiet på desperat jakt etter ungdommen før de fant ham i et skap i en kjeller i Vikaveien i Salhus.

— Utilregnelig

— Han var hos bekjente og sto og gjemte seg. Pågripelsen skjedde helt uten dramatikk. Politiet var ikke bevæpnet, og han overga seg med en gang betjentene fant ham, sier operasjonsleder Sven Johannesen ved Hordaland politidistrikt. 18-åringen har vært varetektsfengslet i fem uker etter at han knivstakk en 14-åring i et sjalusidrama på Slåtthaug 2. mars i år. Han er siktet for drapsforsøk, i tillegg til fire voldtekter av en ung jente.

Torsdag ble han overført fra Bergen fengsel til akuttmottaket på Sandviken på grunn av store psykiske problemer.

— Det er ingen tvil om at mannen er farlig og utilregnelig. Han slo den kvinnelige pleieren som passet på ham rett ned uten forvarsel, sier informasjonsleder Trygve Hillestad i Hordaland politidistrikt.

Utgangsdøren er vanligvis låst på avdelingen, men gutten tok seg ut idet noen andre var på vei gjennom døren.

— Det er ikke like sikkert her som i et fengsel. Det kan det ikke være. Hvis politiet føler at det trengs ekstra sikkerhetstiltak rundt en person, gir de beskjed om det. Av og til har politiet sine egne vakter i tillegg til våre pleiere, men slik var det ikke i denne saken, sier Bjarte Stubhaug, assisterende avdelingsdirektør ved psykiatrisk divisjon.

- Fengsel gjør ham verre

Pleieren som ble slått ned ble kjørt til Legevakten, men er ikke hardt fysisk skadet etter volden hun ble utsatt for.

18-åringens forsvarer, Jostein Alvheim, forteller at klienten hele tiden har klaget over at han har hatt det svært vanskelig i fengselet.

— Han har slitt med psykiske plager lenge, og fengselsoppholdet har dessverre gjort dette verre. Det er beklagelig at han ikke har fått komme til behandling tidligere, sier Alvheim.

Gutten har innrømmet i avhør at han knivstakk 14-åringen flere ganger, men han har ikke sagt seg skyldig i drapsforsøk.

Begge var på besøk hos en 15 år gammel jente, og sjalusi skal være årsaken til at de to havnet i en voldsom krangel som endte med knivstikking.

— Han har forklart at det klikket for ham, og da han kom til seg selv igjen visste han ikke hvorfor han hadde gjort dette, sier Alvheim.