Bergenspolitiet fikk seg en ubehagelig overraskelse da de møtte i Oslo tingrett i går og skulle fremstille en 28 år gammel mann som er siktet i en alvorlig narkotikasak.

28-åringen har sittet fengslet siden mai og har hele tiden hatt brev— og besøksforbud. Slik har det likevel ikke vært i praksis når 28-åringen har sittet bak murene i Oslo fengsel.

Politiet fortviler

Da han ble fremstilt for refengsling i går, og politiet argumenterte med at han fortsatt skulle sitte inne med strenge restriksjoner, uttalte 28-åringen at det uansett ikke var noe poeng fordi han over lang tid hadde fått ringe så mye han orket likevel.

Opplysningen var som en lusing i ansiktet til politiadvokat Rudolf Christoffersen. Etter fengslingen fikk han etterforskere i Bergen til å få bekreftet utsagnet fra 28-åringen.

— Politiet i Bergen er fortvilet over at fengslet ikke har klart å følge kjennelsene fra retten. Vi frykter nå at han kan ha ødelagt viktige bevis i saken, sier Christoffersen.

Har visst det lenge

28-åringens utsagn kom ikke som noen overraskelse på hans forsvarer Kim Gerdts.

— Dette har jeg visst om lenge. Han har ringt fritt fra fengselet i flere uker, men jeg ser ikke det som min oppgave å løpe til politiet med en slik opplysning. Jeg er hans advokat og ikke politiets løpegutt, sier Gerdts.

Det som gjør saken ekstra delikat er at 28-åringen fra før er mistenkt for å ha styrt narkohandel da han satt fengslet i Bjørgvin fengsel frem til mai i år. 28-åringen skal ha styrt et mottakerapparat som skal ha mottatt kilovis med amfetamin fra Litauen.

Bjørgvin fengslet er et åpent fengsel, og fangene kan ringe fritt slik som de ønsker. Det politiet var oppgitt over da han satt der, var at han i det hele tatt fikk sitte på åpen soning, til tross for at han sonet til sammen fem års fengsel for ulike narkodommer.

Krever svar

Nå frykter politiet at situasjonen ikke er blitt stort bedre av at 28-åringen har sittet i et lukket fengsel.

— Jeg kommer til å skrive et brev til Oslo fengsel, der jeg ber om en fullstendig redegjørelse for hvem 28-åringen har ringt. Vi trenger også en forklaring på hvordan dette i det hele tatt kunne skje, sier Christoffersen oppgitt.

Are Høidal, direktør i Oslo fengsel, sier de vil gjøre hva de kan for å hjelpe politiet i denne saken.

— Vi fører logg over alle samtaler som tas og hvem som blir oppringt. Vi har jo også betjenter som hører hva som blir sagt når innsatte ringer ut, sier Høidal.

Menneskelig svikt

— Hvordan kunne dette skje?

— Våre ansatte skal lese og bli kjent med de kjennelser som finnes på dem som blir fengslet. Det hender likevel at det skjer feil og misforståelser. Det er mennesker det er snakk om her, sier Høidal.

Politiet frykter at deler av etterforskningen i en større amfetaminsak kan være ødelagt, og at 28-åringen for lengst har gitt viktige beskjeder til andre involverte.

I kjennelsen fra Oslo tingrett i går ble det klart at 28-åringen fortsatt skal sitte fengslet. Retten letter også litt på restriksjonene mot ham. Han har nå brev- og besøkskontroll overfor sin aller næreste familie.