Det var tidlig i januar at årets jubileumsfanebærer i buekorpset Nordnæs Bataillon, Torbjørn Instebø Warhuus, ble landskjent gjennom aviser og riksdekkende TV-kanaler fordi forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen lovet å se nærmere på saken etter at Warhuus ble nektet utsettelse fra førstegangstjenesten. Warhuus ville svært gjerne gjennomføre militærtjenesten, men ba om utsettelse slik at han kunne være fanebærer i Nordnæs Bataillons viktige 150 års jubileumssesong. Som fanebærer er han en av korpsets høyeste offiserer, med viktige oppdrag gjennom hele jubileumssesongen

Det er nå klart at Warhuus' anke ikke førte frem. Vernepliktsverket hadde rett og slett for få rekrutter å velge mellom til januarinntaket i år. Og fanebæreroppdrag for et buekorps ble ikke vurdert viktig nok til utsettelse. Det gedigne jubileet til tross.

Haakonsvern

Ekspedisjonssjef Elisabeth Bødtker Larsen i Forsvarsdepartementet har imidlertid bekreftet overfor BT at departementet følger med på hva som skjer med Instebø Warhuus. Og sjefen for Vernepliktsverket, Jon Einar Hynaas, har sagt at Forsvaret skal vise smidighet overfor fanebæreren til Nordnæs Bataillon.

Det virker som om det nå har skjedd. Etter endt rekruttskole på Madla ble fanebæreren overført til Haakonsvern i Bergen. Og så langt har han klart å kombinere tjenesten med fanebærerjobben. Torbjørn Instebø Warhuus gikk en flott parade da Nordnæs Bataillon innledet sesongen forrige lørdag, og i går slet han seg gjennom regnbygene sammen med vel 90 andre nordnæsgutter ved Depotbarakkene og på Tollbodallmenningen.

Lykkelig løsning

– Så langt virker dette som en lykkelig løsning. Jeg trives godt på Haakonsvern, og jubileumssesongen til Nordnæs ser virkelig ut til å bli stor, sier Torbjørn I. Warhuus, som fortsatt ikke vet om Forsvaret gir han fri den viktigste dagen av dem alle; 3. mai. Det er nemlig den lørdagen Nordnæs Bataillon fyller 150 år. Det er da hele bydelen tar av fra grytidlig om morgenen til langt på natt, med hundrevis av gamlekarer, aktive og tilhengere på en jubileumsfeiring som har vært planlagt i flere år. Og der fanebæreren har en sentral rolle.

PÅ PLASS: Torbjørn Instebø Warhuus var på plass som fanebærer i Nordnæs Bataillon i drittværet på Nordnes i går. Han fikk ikke utsettelse fra militæret, og er nå på deling mellom Forsvaret og buekorpset.
Deisz Ørjan