— Han var imponert og ønsket vi skulle fortsette arbeidet. Han sa vi tettet et hull i samfunnet, forteller Christer Berge (20) og Tord Glad Nordahl (18) gledestrålende etter å ha hatt audiens hos kronprinsregenten.

Sammen startet de organisasjonen Vi Minner i november i fjor. De har som mål å hjelpe unge som har mistet familiemedlemmer eller venner, eller andre som sliter med sorg.

Organisasjonen ble startet et drøyt år etter at 15 år gamle Alexander Berge døde i en sykkelulykke ved Bergenshallen. Han var Christers lillebror og Alexanders beste venn. Det var sorgen etter det brå dødsfallet, og opplevelsen av at det ikke fantes noen de kunne kontakte for å snakke om sorgen sin, som gjorde at de innså behovet for organisasjonen Vi Minner.

Hjelper med ny teknologi

De gjør mye for å hjelpe andre - på en utradisjonell måte. Begge har mobiltelefoner som står på døgnet rundt, og de henviser til andre hvis de mener de ikke selv kan gi god hjelp.

De hjelper pårørende å lage minnesider etter deres døde familiemedlemmer på internett.

— Det gjør at folk kan skrive og få ut følelsene uten å skrive navnet sitt, sier Tord.

Ungguttene både mottar og sender e-post og SMS. De bruker ofte flere timer om dagen på dette arbeidet. Noen dager får de flere telefonhenvendelser hver. Noen av dem som ringer sier de vil begå selvmord.

Før var de tre som jobbet sammen. En av dem syntes det var for tøft og sluttet. Ingen får noen som helst form for betaling for arbeidet, men sponsorer har betalt noen reiser for dem. Håpet er at organisasjonen på sikt kan bli landsdekkende. I dag holder den bare til i Bergen.

Ikke vanlig

I januar skrev guttene brev til slottet og fortalte om hva de drev med. Mandag for en drøy uke siden ble de oppringt med beskjed om at kronprinsen gjerne ville møte dem.

Det er på ingen måte hverdagskost at regenten gir audiens til to ungdommer. Det ble tydelig da de henvendte seg til gardisten utenfor slottet og sa de skulle treffe kronprinsen.

— Da må du ikke henvende deg til meg, svarte gardisten.

Da BTs fotograf foreslo at de bare skulle gå inn hovedinngangen, fikk gardisten fart på seg, gikk inn i vaktboden og tok telefonen.

Der fikk han bekreftet audiensen, og fulgte dem inn på Slottet, etter at han hadde husket å sjekke legitimasjonen.

Gardisten svarer BT at han ble overrasket over at to så unge gutter hadde fått audiens.

— De pleier å komme i bil, sier han.

Telefonnumrene til Christer Berge og Tord Glad Nordahl finner du på nettstedet www.viminner.no