— Å gå konkurs, det er en plett på en hvilken som helst forretningsdrivendes rulleblad. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle havne i den båten, sier Ole Bjørn Knudsen.

Han har nettopp vært gjennom en av sine mest intense arbeidsuker som sjef for FotoKnudsen, bedriften han overtok fra sin far, Ove, i 1988. Konkursen skapte fortvilelse, ikke bare i Knudsen-familien, men blant de 90.000 nordmennene som hadde lagret til sammen 560.000 bilder på Fotoknudsens digitale minnebank; det var private bilder av barn, barnebarn og andre slektninger. Mange kunder fryktet de kunne miste verdifulle minner for alltid.

BÅTTUR TIL SØRLANDET, 60-TALLET: Det var tradisjon for familien Knudsen å dra på båtferie om sommeren. Her på en tur til Sørlandet på slutten av sekstitallet. Ole Bjørn Knudsen er avbildet på de fire nederste bildene. Han er med sin bror John i familiens båt, og med sin bror Geir Ove på rotur.
PRIVAT

Bildene er imidlertid trygge , og det samme er familiebedriften, som nå skal drives videre under navnet FotoKnudsen Web AS.

— Jeg er helt sikker på at vi har funnet riktig forretningsmodell nå, sier Ole Bjørn Knudsen.

Knudsen-familiens egne fotominner er også trygt lagret, noe digitalt og annet hjemme hos Knudsens mor Bergit Aase Knudsen. Deler av familiens private fotosamling er blant bildene som trykkes på disse sidene.

Også Oscar Knudsen gikk konkurs. Faren til den opprinnelige FotoKnudsen eksporterte sild til Russland helt til handelsblokader og storpolitiske konflikter satt en stopper for bedriften hans tidlig på trettitallet.

Det skal ha satt et sterkt preg på Ove Knudsen (1926–2005). «Jeg var sossegutt den ene dagen, og slaureunge den neste» sa han senere.

FotoKnudsen selv ville ikke bli fotograf, han ville bli fisker som sin far. Men krigen kom, og Knudsens drøm ble knust. I 1940 var Ove Knudsen 14 år gammel og ferdig med folkeskolen; da var Norge okkupert, kysten stengt og fiskefeltene på den andre siden av fronten. I stedet for å følge sin far, måtte sunnfjordingen gå i lære hos en bedrift med tilfeldigvis samme navn, fotograf K. Knudsen i Bergen.

I 1958 fikk Ove Knudsen, som til da hadde drevet fotoatelier på Laksevåg, muligheten til å starte fotobutikk på den splitter nye busstasjonen på Nygårdstangen; i første etasje under staselige Chianti restaurant. Det var en ideell plassering for en slik butikk.

I løpet av seksti- og syttitallet vokste FotoKnudsen AS, som den nye bedriften ble kalt, forbi alle konkurrentene i Bergens-området. Dette skyldtes blant annet FotoKnudsens raske fremkallingstid. I de andre fotobutikkene måtte du vente fire dager på å få igjen bildene dine, hos FotoKnudsen fikk du bildene igjen dagen etter.

TO SJEFER 1988: I 1988 overtok eldstesønn Ole Bjørn Knudsen, da 34 år, sjefsstolen fra faren. Samme året ervervet FotoKnudsen KK foto på Torgallmenningen. Denne forretningen, som tidligere het fotograf K. Knudsen, var stedet hvor Ove Knudsen som 14-åring startet sin fotografkarriere. FOTO: BT arkiv
BT ARKIV

Familien Knudsen vokste også . Sammen med Bergit Aase fra Heddal i Telemark fikk Ove Knudsen tre sønner; Ole Bjørn i 1954, Geir Ove i 1956 og John i 1961. Nesten femti år senere ble K. Knudsens butikk på Torgallmenningen overtatt av Ove Knudsen. Da var fiskersønnen fra Kalvåg for lengst blitt Vestlandets fotokonge og sjef for en av de største fotobedriftene i Skandinavia. Da han gikk av som 62-åring i 1988, hadde bedriften hans, FotoKnudsen AS, en årlig omsetning på rundt 100 millioner kroner.

Allerede i 1977 gikk Ove Knudsens eldstemann, Ole Bjørn, inn i bedriften. Da var han nyutdannet siviløkonom fra NHH.

— Vi skulle starte med postordre, og jeg skulle få hele datasystemet til å fungere, minnes Ole Bjørn Knudsen.

PRIVAT

Postordre ble en enorm suksess for bedriften og markerte FotoKnudsens inntog på det nasjonale markedet. Folk fra hele landet sendte inn filmene sine til fremkalling på fabrikken i Hjalmar Brantings vei 2 i Fyllingsdalen.

Fra 1981 var dette bedriftens hovedkvarter. FotoKnudsen fikk rundt en femtedel av det norske postordremarkedet for foto. Også i Danmark slo de seg opp, og ble raskt blant markedslederne.

Først på 2000-tallet begynte nedturen for alvor.

— Nyttårsaften 1999 ble det på én kveld tatt mer bilder med film enn noen gang før. Fra 1. januar 2000 har det bare gått nedover, sier Ole Bjørn Knudsen.

På nittitallet fremkalte FotoKnudsen rundt 90 millioner bilder i året. I 2013 er det 25 millioner, hvorav 1,7 millioner er tatt med film, resten digitalt.

— Markedet for film har falt med 35 prosent hvert år på 2000-tallet. Det gjør det fremdeles, sier Knudsen.

Ove Knudsen hadde ved sin avgang i 1988 fordelt eierandelene likt mellom sine tre sønner. På slutten av nittitallet kjøpte imidlertid Ole Bjørn Knudsen ut sine to brødre. De hadde mindre tro på fotobransjens fremtid enn han. Men for å gjøre dette, måtte Ole Bjørn Knudsen øke selskapets gjeld med 38 millioner kroner.

- Det stemmer nok at jeg har vært for optimistisk på vegne av fotobransjen, for blåøyd, sier Knudsen.

FotoKnudsen AS er historie. FotoKnudsen Web AS, opprettet fire dager etter konkursen, er imidlertid klar til å føre arven videre. Ole Bjørns brødre gikk inn i bedriften igjen, og de vil nå bare fokusere på den mest lukrative delen av fotomarkedet, den digitale.

Alle butikkene til FotoKnudsen er imidlertid overtatt av konkurrenten Elitefoto, med unntak av én. Lokalet på Torgallmenningen, gamle K. Knudsen foto, hvor Ove Knudsen gikk i lære på 40-tallet.

DIGITALE UTFORDRINGER: Året er 2013, FotoKnudsen AS er konkurs og familien satser nå tungt på FotoKnudsen Web AS. Siden årtusenskiftet har nesten alt endret seg for fotobedriftene og FotoKnudsen er blitt tvunget til å legge om hele driften, fra fremkalling av fotofilm til trykk på produkter.
Jan M. Lillebø

— Vi vet ennå ikke hva vi skal gjøre med det, sier sønnen.

PS: Bildene på disse sidene er tatt fra Bergit Knudsens fotoalbum, hjemme hos Bergit Knudsen, fra boken «Foto for folket: FotoKnudsen 50 år» og fra BTs arkiv.

OSCAR, OVE OG OLE BJØRN 1956: Oscar Knudsen, hans sønn og Fotoknudsens gründer Ove Knudsen, og Oves sønn og dagens sjef Ole Bjørn Knudsen, fotografert i 1956. Også Oscar Knudsen opplevde en konkurs. Tidlig på trettitallet stoppet handelsblokader hans lukrative sildehandel med Russland. FOTO: privat
PRIVAT
STOLT KONFIRMANT: Ove Knudsen som konfirmant på håndfarget fotografi. Ove ville egentlig bli fisker, men ble hindret på grunn av krigen. I stedet endte han opp som fotograflærling og ble Norges yngste fotografmester som 21-åring i 1947. FOTO: privat
STOLT KONFIRMANT MED BRØDRE: Ole Bjørn Knudsen (f. 1954) som konfirmant med sine brødre John (f. 1961) og Geir Ove (f. 1956). Bildet er selvfølgelig tatt av guttenes far, Ove Knudsen selv, som hadde fotografier av barn som en av sine spesialområder.
PRIVAT
HER BEGYNTE DET: Ove Knudsen startet fotobutikken FotoKnudsen AS i 1958 da han flyttet inn i første etasje på splitter nye Bergen busstasjon. FotoKnudsen-butikkener lengst til høyre. I tredje etasje fikk på stasjonen fikk bedriften sitt første fargelaboratorium.
PRIVAT