Det forteller stefaren til 11-åringen som gikk gjennom isen i fjorden ved Tysse i Samnanger onsdag ettermiddag.

— Vi hørte rop om hjelp og skjønte med én gang at noe var galt. Jeg så at gutten lå på isen og håpet at han bare hadde falt og skadet seg. Men da vi kom nærmere, skjønte vi at han var gått igjennom. Alt gikk så utrolig fort, men han klarte å komme seg opp på egen hånd. Han var helt hysterisk, forteller stefaren, som ønsker å være anonym.

— Jeg kan ikke huske å ha vært så redd noen gang, legger han til.

Råtten is

Det skulle være en idyllisk dag på isen, men holdt på å bli et mareritt. Stefaren hadde tatt seg fri fra jobb for å ta med familien på piknik og isfiske. Ungene sto på skøyter, mens han og samboeren hadde spark.

Følget på fire hadde funnet seg en bra fiskeplass og hakket hull i isen. Ungene sto på skøyter rundt dem, og samboerparet og barna koste seg med god mat og drikke. Men etter hvert begynte de å fryse og bestemte seg for å gå en liten tur på isen for å få varmen i seg.

— Ungene ble leie i beina og ville tilbake til bilen. Men tingene våre var igjen ved hullet i isen. Da tok guttene en litt annen retning over fjorden og skøytet på siden, drøye 100 meter fra oss.

Dramaet startet like etter klokken 17. Det var begynt å skumre i Samnanger. Gutten skøytet sammen med stebroren på åtte år. Elleveåringen fikk øye på en forhøyning i isen som han ville styre unna. Plutselig hørte han det knase i isen under seg. Da knasingen begynte, stoppet han opp. Og idet han skulle snu, så gikk han gjennom det første laget med is.

Samboerparet hørte rop om hjelp.

— Vi sto rundt 100 meter unna og så en halv skikkelse på isen. Vi skjønte at han hadde gått uti og hørte rop om hjelp. Jeg forberedte meg på det verste. Vi bråvendte på sparken og kjørte på det vi kunne.

Forhøyning i isen

Tysseleva strømmer ut i fjorden. Det fører det til at porøs og råtten is samler seg visse steder. Dette kan ifølge stefaren føre til at ulike lag med is legger seg oppå hverandre. Disse flakene løsner og presser seg langs strømmen, og det danner seg flere lag med is.

— Isen er utrygg og veldig råtten. Den er ikke fast, men porøs. Isen blir aldri skikkelig tett. Du ser det klart i dagslys og sol, men i skumring er det helt umulig. Og det hadde begynt å skumre da vi var på vei til bilen igjen.

- Flaksen reddet oss

Dette reddet trolig livet til elleveåringen.

— Gutten fortalte at han hadde sunket ned til det andre laget med is - etter å ha gått igjennom det første. Han anslo at det var en halv meter med vann imellom disse to lagene.

— Jeg kan ikke huske å ha vært så redd noen gang. Aldri i nærheten, forteller stefaren.

— Å miste noen i så nær familie, ja, det tror jeg ikke går an å forestille seg uten å ha opplevd det. Vi var borti følelsen av at det kunne skje i går. Men flaksen reddet oss, rett og slett.

Han håper at familiens historie kan vise hvilke farer som finnes på islagte vann og fjorder.

— Sjekk tykkelsen på isen og slipp aldri ungene fri. Ha dem rundt dere hele tiden, uansett. Det er også viktig at fagfolk følger opp ansvar for merking.

Skummelt mildvær

Politiet ber folk være ekstra påpasselige om de beveger seg på isen.

— Nå er det meldt mildere vær, og vi er redde for at dette tar av, og at det skjer en ulykke med mer alvorlig utgang. Skal du gå på fjordisen, må du iallfall ta forholdsregler, og ha med ispigger og eventuelt flyteutstyr. Men det er heller ingen garanti, sier Andor Helgheim, politioverbetjent i Kvam og Samnanger lensmannsdistrikt.

På isen igjen

Elleveåringen blir tolv år i juli. Torsdag var han allerede tilbake på isen, etter anbefaling fra lege.

— Jeg tok med meg begge guttene opp på isen ved Gullbotn. Deretter dro vi videre til et annet vann og var der i nærmere en time. Han var veldig skeptisk og redd til å begynne med, og holdt rundt meg, forteller stefaren.

Etter hvert ble han mer komfortabel, men langt ifra der han var.

— Han er tøff og modig gutt, men han fortalte at han var redd hele tiden og tenkte mye på det som hadde skjedd. Derimot var han veldig innstilt på at det var viktig å få prøve seg på isen igjen.

VARSOM: Politiet ber folk være ekstra påpasselige om de beveger seg på isen.
INGE AASGARD