Helikopterulykken i Ullensvang i juli 2011 tok livet av fem mennesker. Nå har Havarikommisjonen levert sin endelige rapport etter ulykken.

Helikopteret var på et rutineoppdrag i fjellheimen mellom Ullensvang og Eidfjord.

Hyttedugnad

Familien Bu skulle bygge familiehytte, og leide helikopter for å frakte inn familie og materiale. Helikopteret hadde allerede fraktet inn de første familiemedlemmene til stølen.

Bakgrunn: Styrtet med nesepartiet først

Fra bakken ble de vitne til at helikopteret startet innflygningen med en krapp høyresving. I svingen begynte helikopteret å krenge mellom 60 og 90 grader, ifølge dem.

Deretter tapte de fem i luften raskt høyde. 500 meter fra landingsstedet gikk helikopteret i bakken med voldsom kraft. Helikopteret begynte øyelblikkelig å brenne.

Stiv stikke

Havarikommisjonen har kommet til at helikopteret ikke hadde tekniske feil. Det var heller ikke vind eller vær som kunne forklare ulykken.

De regner derimot med at såkalt servo transparency — også kjent som jack stall, eller, på norsk, stiv stikke, oppsto.

Fenomet skjer i svinger der maskinens hydraulikk er sterkt presset, slik det skjedde i Ullensvang. Flyvestikken låser seg, og piloten vil ha problemer med å rette opp helikopteret.

Vil ha registratorer

Nå vil Havarikommisjonen at alle helikoptre må få taleregistratorer, på lik linje med flyenes svarte bokser.

Hadde ikke kommisjonen hatt familiens vitneutsagn og GPS-data, hadde de hatt lite info, skriver de.

— Den teknologiske utviklingen har kommet så langt at Havarikommisjonen mener det er på tide at luftfartsmyndighetene krever egnede opptakere også for mindre luftfartøy, herunder lette helikoptre, står det i rapporten.

Kommisjonen vil nå be EASA, det europeiske flysikkerhetsbyrået, om å kreve slike registratorer. De skriver at mangel på nøyaktige data har gjort det vanskelig å fastslå med sikkerhet hva som skjedde den siste delen av flyvningen.

Det lyktes ikke bt.no å få en kommentar fra Airlift på henleggelsen torsdag ettermiddag.

STYRTET: Helikopteret styrtet mellom Ullensvang og Eidfjord. De fire passasjerene skulle bygge familiehytte på fjellet.
SCANPIX