Lensmann ved Fana lensmannskontor, Norvald Visnes, mener familien kan takke den svenske lapphunden Tinka (4) for at de fortsatt lever.

— Det er mye som tyder på at hunden reddet livene til de fem familiemedlemmene. Dersom de hadde oppdaget brannen noen minutter senere, kunne det vært for sent, sier Visnes.

Det var like før klokken to natt til i går at det begynte å brenne i eneboligen i Blomsterdalen i Fana.

— Hele familien lå og sov. Bikkja sover i bur om natten, og ved totiden begynte hun å krafse på buret sitt. Kona gikk ned i yttergangen for å se hva som var på ferde, og hørte at det brant på loftet. Da var det bare å få på seg fillene og løpe ut, sier Jostein Espeland.

Et av de tre barna flyktet ut i bare trusen, en annen glemte å ta på seg sokkene. Få minutter etter at familien på fem var utenfor, sto eneboligen i full fyr.

— Jeg måtte klype meg i armen flere ganger før jeg skjønte at det ikke var en drøm. Det var forferdelig å stå der og se hjemmet brenne ned. Jeg så flammene spise opp mer og mer av huset, og angret forferdelig på at jeg ikke hadde fått med meg noen ting ut. Jeg tenkte på alle bildene som lå der inne, som vi aldri vil få tilbake, sier Espeland.

Totalskadd

Ingen i familien på fem kom fysisk til skade i brannen. Ifølge Espeland har både konen, sønnen på 12 år og døtrene på 9 og 15 det etter forholdene bra. Da Bergens Tidende besøkte branntomten i Blomsterdalen i går ettermiddag, var det bare Jostein Espeland som var hjemme. Resten av familien var på Lagunen og kjøpte klær. Det de hadde var ødelagt i brannen.

— Datteren på 15 har rom i kjelleren. Hun fikk reddet ut noen av tingene sine etter at brannen var slukket. Ellers er alt ødelagt, huset er totalskadd, sier Espeland, og ser sørgmodig på det som var familiens hjem.

Helt får belønning

Eneboligen i Blomsterdalen var bygd over ett plan, med loft og kjeller. Trolig startet brannen i det elektriske anlegget på loftet.

— Vi har ikke røykvarsler på loftet og det er årsaken til at brannen ble oppdaget så sent, sier Espeland.

Han forteller at brannvesenet rykket raskt ut da de ble varslet om brannen.

— De kom i løpet av et kvarter, men tiden gikk uendelig sakte da vi sto og ventet på dem, sier Espeland.

Espeland stryker Tinka kameratslig over ryggen.

— Det vil nok vanke litt belønning til Tinka. Hundepølse, kanskje? Eller kjøttben, sier han, og ser takknemlig på den firbeinte helten.

DAGENS HELT: Hunden Tinka vekket familien ved å krafse som en gal på buret sitt.<br/>Foto: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN