For snart ett år siden ble Mikkel Johan Olsen (10) påkjørt på Rongflaten i Øygarden. Bilen som traff ham hadde akkurat kjørt forbi to biler og ett vogntog. Føreren er tiltalt for uaktsomt drap, men erkjente ikke straffskyld i Nordhordland tingrett. Faren til 10-åringen fortalte i retten om hvordan ulykken har preget familien.

— Litt over halv seks den dagen kom svigermor og spurte om jeg hadde alle ungene under kontroll. Hun sa det var skjedd en alvorlig ulykke, så jeg dro ned til ulykkesstedet for å avskjære Mikkel som var ute på sykkel, sa Yngve Olsen i retten.

Da han kom til stedet fikk han vite at det var hans egen sønn som var påkjørt.

— Jeg ser at han ligger der og blør fra nesen og har en stygg skade i hodet. Politiet sa det var et lite håp fordi de hadde fått i gang hjertet hans, men jeg for min del hadde ikke noe håp. Jeg så hvordan han lå, sa Olsen.

- Så ikke sykkelen

I fjor var 23. februar en klar, tørr dag. Om ettermiddagen kjørte tiltalte sørover i Øygarden. Klokken var litt over 17, og han var for sen til en avtale med en håndverker. Han lå bak to biler og en semitrailer som han gjerne ville forbi. Han tenkte at på Rongflaten, i 80-sonen, var det mulig å kjøre forbi. Da han kom til Rongflaten kom to biler i motsatt kjørefelt. Etter at disse hadde passert så han ingen biler. Derfor giret han opp og la seg ut i venstre kjørefelt.

Like før reiste ti år gamle Mikkel Johan Olsen (10) hjemmefra på sykkel. Han hadde vært syk noen dager, men hadde fått lov til å dra på fotballtrening igjen. Under en kilometer hjemmefra måtte han krysse riksvei 561 ved Rauhammeren.

Da 43-åringen kom opp på siden av semitraileren så han ingenting til høyre for seg. Han hørte en diffus bremselyd fra traileren, men koblet ikke at den bremset ned for noe foran seg. Derfor så han ikke Mikkel Johan Olsen før det var for sent. Gutten var midt i kjørefeltet da bilen traff ham. Da 43-åringen fikk stoppet bilen og sett til ham, var han allerede livløs.

- Så ham aldri

De faktiske forholdene er tiltalte enig med aktor om. Skyldspørsmålet består i om han var uaktsom da han bestemte seg for å kjøre forbi de tre kjøretøyene foran.

— Forbikjøringen burde ikke vært foretatt i det hele tatt, sa aktor Bjarte Aarlie i retten.

Dette er 43-åringen uenig i.

— På et brøkdel av et sekund kommer guttungen. Jeg så ham aldri før han kom ut i veien. Så godt som hver eneste natt våkner jeg og leter etter skyldpunktet mitt, leter etter hvor jeg kunne gjort noe annerledes, men jeg har ikke funnet noe, sa 43-åringen.

Han sa imidlertid at han ikke ville foretatt forbikjøringen om det ikke var for avtalen han skulle rekke.

Etter ulykken ble begge foreldrene til 10-åringen sykmeldt, og flyttet etter hvert fra Øygarden til Nord-Norge.

— Vi følte at vi ikke lenger kunne bli boende bare 700-800 meter fra stedet der Mikkel ble drept. Vi måtte forbi hver eneste dag, sa Olsen.

Bistandsadvokat Carl Hartwig vil legge ned påstand om oppreisning på 100.000 kroner til guttens pårørende.

Etter ulykken er den aktuelle strekningen gjort om til 60-sone. Aktor mener det ikke har noe å si for skyldspørsmålet.

KNUT EGIL WANG (ARKIV)