Familiemedlemmene landet på Flesland ved 15.15-tiden onsdag. Der tok Anraj imot dem.

— Det føles mye bedre nå, utbrøt han med et stort smil.

Søsteren Velaginey Ratheka (17) er glad for å være hjemme igjen.

— Det er kjekt å komme hjem til Bergen igjen. Det siste døgnet har vært veldig dårlig. Jeg var redd for å reise tilbake igjen til Sri Lanka, sier hun.

Sammen med moren har hun akkurat vært gjennom et tårevatt gjensyn med storebroren, bestevenninner, klassevenner, slekt og famile.

Velkomstkomiteen ventet ikke til Velaginey og moren hadde kommet ned i ankomsthallen i 15-tiden onsdag, men stormet dem i møte i trappene som leder ned til bagasjeutleveringen.

Familien skal klokken 17.30 onsdag ettermiddag delta på en demonstrasjon ved Den blå steinen, til støtte for de fire andre tamilene som også ble hentet av politiet tirsdag.

Skulle kastes ut av Norge

Natt til tirsdag ble familien til Anraj vekket av at politiet sto på døren. Hans mor og 17 år gamle søster ble bedt om å pakke, fordi de skulle tvangsreturneres til Sri Lanka etter å ha fått avslag på asylsøknaden.

— Det var forferdelig. Jeg har aldri opplevd noe lignende, sa Arumairasa til BT tirsdag.

Saken har ført til et stort engasjement blant familiens venner. Elevene på Bergen Katedralskole, der søsteren går, startet i dag en underskriftskampanje for venninnens sak. De forbereder også en protestdemonstrasjon på Torgallmenningen.

Arumairasa møtte også byrådet i Bergen onsdag formiddag, med det resultat at byrådet og alle gruppelederne i bystyret sendte et hastebrev til regjeringen.

Bergens politikere reagerer på tidspunktet for denne utsendelsen.

«Det behandles nå to prinsipielt viktige saker i Høyesterett [som] vil skape presedens i asylsaker, og tidspunktet for utsendelsen er derfor meget uheldig,» heter det i brevet.

Familien får bli — inntil videre

Onsdag snudde Utlendingsnemnda (UNE). Nemnden har bestemt seg for å vurdere saken på nytt.

PROTEST: Elever ved Bergen katedralskole samlet seg onsdag for å protestere mot utsendelsen.
PRIVAT
DEMONSTRER: Det er fortsatt fire tamiler fra Bergen som skal sendes ut av landet, og det er planlagt et demonstrasjonstog på Torgallmenningen klokken 17.30.
PRIVAT

— Jeg har fått bekreftet at familien blir returnert til Bergen, sier advokat Asgeir Thomassen, som brukte store deler av gårsdagen på å sende ny dokumentasjon til UNEs saksbehandlere i Oslo.

UNE understreker at de ikke har tatt endelig stilling til saken, men at familien kan oppholde seg i Norge i påvente av UNEs behandling.

— UNE har gitt en såkalt utsatt iverksettelse, slik at familien får bli i landet til omgjøringsbegjæringen er avgjort. Det vil si at det blir en ny saksrunde i UNE, sier han.

- Har du tro på å nå frem denne gangen?

— Ja, denne jenten har en så sterk tilknytning til Norge at familien må få bli her. Det hadde hun forsåvidt også ved forrige behandling, og tilknytningen er ikke blitt svakere på de to årene som har gått siden den gang, sier advokaten.

Anraj Arumairasa sier til BT at han er veldig lettet over utsettelsen.

— Jeg tror det kommer til å gå bra nå, med den støtten vi har fått fra venner, klassekamerater og politikere. Klassekameratene har gjort så mye, det er takket være dem at vi har fått hjelp av politikerne. Jeg er veldig takknemlig for alt de har gjort, sier 21-åringen.

Andre sendes likevel ut

Familien, som bor på Laksevåg, flyktet fra borgerkrigen på Sri Lanka. Anraj Arumairasa fikk oppholdstillatelse som mindreårig asylsøker i 2002. Moren og søsteren kom etter i juni 2007, da søsteren var 11 år gammel, men fikk avslag da de søkte asyl.

Arumairasas mor og søster skulle egentlig bli satt på et fly til Sri Lanka i 15-tiden onsdag, men får altså bli i landet inntil saken deres er behandlet på nytt av UNE.

skole-1.jpg
PRIVAT

De fire andre tamilene som også ble hentet av politiet i Bergen tirsdag, har derimot ikke fått vedtakene omgjort. De blir uttransportert som planlagt, trolig i 15-tiden onsdag, forteller advokat Thomassen.

På Bergen Katedralskole gjør elevene nå det de kan for å hindre utsendelsen av disse fire, deriblant en 18 år gammel jente som også er elev ved skolen.

— Hun skal bli sendt tilbake sammen med storesøsteren og faren. Det er tamiler som demonstrerer på Gardermoen nå, og vi prøver å mobilisere for henne, gjøre noe fra Bergen, sier Malavi Sivakanesan (17) til BT.

TILBAKE I BERGEN: Søsteren til Anraj Arumairasa (21) ble mottatt av venninnene på Flesland onsdag ettermiddag.
Ørjan Torheim
LETTET: Søsteren og moren til Anraj Arumairasa (21) blir likevel ikke sendt ut av landet i dag. - Jeg er utrolig lettet, sier 21-åringen.
EIRIK BREKKE