KRISTER HOAAS

Begge er imponert og dypt takknemlig for den dugnadsånden som ble lagt for dagen da storbrannen herjet på Totland.

— Det var en utrolig og heltemodig innsats fra «totlandianerne», sier en rørt Leif Jæger og retter en stor takk til beboerne på Totland. Jæger så den mange meter høye flammeveggen stå bare ti meter fra hytten sin.

— Det var en nesten akopalyptisk stemning. Flammeveggen var nesten ti meter høy. Folk slo løs med pisker og spader til i ut i morgentimene. Det var hundrevis av dem. Helt fantastisk å oppleve. Det var sterkt.

Mye takket være den frivillige innsatsen ble flammene holdt stangen og den gamle skilagshytten på Totland, som Leif Jæger eier, reddet.

Fryktet for gården

Nils Kristian og Astrid Totland er ikke mindre takknemlig overfor alle dem som bidro til å redde gården deres. Den har vært i familien i tre generasjoner. Da brannen herjet like over åsen, bare et par hundre meter fra gården, fryktet de at den skulle gå tapt i flammene.

-Det lyste ildrødt over åsen, forteller Astrid Totland. Det ble en nervepirrende og dramatisk kveld og natt for folket på Øvre Totland. Dagen derpå sitter opplevelsene sterkt i minnet.

Vondt i magen

— Jeg har fortsatt vondt i magen, medgir Nils Kristian Totland.Mandag kveld, om lag klokken 21.30, ble familien Totland bedt om å gjøre klar for evakuering. De satte i gang med å pakke verdisaker og annet i bilene. Sammen med Nils Kristian Totlands foreldre og sønn, Øystein, var de klare til å forlate gården.

— Det er slikt man ikke tenker over før man er midt oppe i det. Det var litt løye, sier Nils Kristian Totland stille.

— Vi lurte jo på hva vi skulle gjøre. Vi visste ikke helt hva vi skulle ta med.

- Vi var svineheldige Som ved et under snudde vinden og avtok i styrke ved 23.20-tiden. Hadde ikke det skjedd, hadde ganske sikkert gården blitt flammenes rov. - Vi var svineheldige, det er helt sikkert. Hadde flammene kommet over åsen hadde det gått riktig ille. Vi hadde ikke hatt en sjanse.

— Det er ikke fritt for at jeg er skjelven, sier Nils Kristian Totland.

Mens foreldre og besteforeldre pakket bilene, deltok Øystein Totland (24) aktivt i kampen mot brannen.

— Vi gikk løs med spader og vifter og alt som kunne brukes til å slå ut flammene med, forteller Øystein.

— Jeg ville heller forsøke å hjelpe til med å redde gården, enn å pakke sakene mine. Reddet av vinden

Innsatsen fra venner, kjente, naboer og andre frivillige imponerer og varmer.

— De kom på traktorer og med tankbiler, forteller Øystein. Fra Riple, fra hele Totland og fra områdene rundt kom de kjørende.

— Hadde det ikke vært for dem, hadde vi ikke klart å holde brannen unna, tror Øystein Totland.

— Det var dem og det at vinden snudde som reddet oss, sier Nils Kristian Totland takknemlig.

— Værmeldingene gjorde at vi håpet at vinden skulle snu som den gjorde, sier Helge Eidsnes, brannsjef i Bergen.

— Vi fryktet at det skulle utvikle seg til en ildstorm. Da hadde vi vært nødt til å evakuere om lag 50 husstander på Totland.

Lite søvn

Eidsnes berømmer innsatsen til alle som deltok i slokkingsarbeidet. I all hovedsak var det folk fra Brannvesenet, Sivilforsvaret, Sjøforsvaret og Røde Kors Hjelpekorps, opplyser brannsjefen. Han legger til at det også var en del frivillige sivilister som bidro.

— Men vi måtte avvise mange sivilister som ville hjelpe til, av hensyn til deres egen sikkerhet, forklarer Eidsnes. Søvn er det blitt lite av for familien Totland. Bilene står fortsatt ferdigpakket. De blir stående slik i dagene som kommer. Å sjanse på at de har tid til å pakke om igjen dersom vinden skulle ta tak og flammene blusse opp igjen, tør de ikke. Det vil ennå gå mange dager før man sover trygt i gården på Øvre Totland.