ROY HILMAR SVENDSEN

Denne uken ble den unge mannen fra Sotra dømt til halvannet års fengsel for overgrep, vold og trusler. Han var bare 17 år da han begikk overgrepet mot kjærestens lillesøster. Paret hadde vært på fest, og etterpå sa 17-åringen ja til å være barnevakt for kjærestens seks år gamle søster.

Da 17-åringen gikk ned til jenten for å si god natt, ble han borte i nærmere en halvtime. Etter en tid ble kjæresten irritert, åpnet døren til jenterommet, og tok 17-åringen på fersken mens han misbrukte den seks år gamle jenten seksuelt.

Selv påstod han at han kun blåste på et sår jenten hadde på kneet, en forklaring han gjentok da han forklarte seg i Midhordland tingrett.

Truet med torpedoer

Etter at jentens foreldre anmeldte misbruket til politiet, er de i lang tid blitt truet og utsatt for vold fra ungdommen, som nå er 19 år gammel. En måned etter overgrepet, gikk han uprovosert bort til jentens far på gaten og slo ham rett ned.

Siden har familien måtte tåle regelmessig trakassering og trusler, både muntlig, på telefon og på sms.

— De (foreldrene, journ.anm.) skal få spise kneskålene sine, sa han til eks-kjæresten.

— Det skal være torpedoer utenfor tinghuset som tar seg av jobben, lovet han.

Midhordland tingrett er ikke i tvil om at 19-åringen sa slikt for å skremme familien fra å forfølge saken videre.

Lever i frykt

Trakasseringen toppet seg i januar i år, da den unge mannen en lørdagsnatt oppsøkte familien hjemme og slo ned jentens mor da hun åpnet døren. På vei bort fra åstedet, tok han seg også tid til å knuse bakruten på bilen deres med en stor stein.

Kvinnen i huset har fått voldsalarm og tør nå knapt gå på butikken eller på bussen i frykt for å møte 19-åringen. Da hun forklarte seg i retten, fortalte hun at han viser fingeren eller drar ned buksen og viser baken til henne hvis de treffes på gaten.

Retten skjerpet straffen

Aktor i straffesaken mot 19-åringen, statsadvokat Benedicte Hordnes, la ned påstand om ett års fengsel, hvorav kun fem måneder var ubetinget. Det mente Midhordland tingrett var altfor mildt for en person som både har misbrukt et lite barn og prøvd å skremme vitner til taushet.

«Påstanden tar ikke i tilstrekkelig grad hensyn til det regime med trakassering og vold som tiltalte etablerte i nabolaget rettet mot familien», skriver tingretten, som dømte ungdommen til fengsel i halvannet år - hvorav seks måneder ble gjort betinget.