• Det var helt forferdelig, sier Linda Breistig. I helgen ble hun og familien overrumplet av enorme bølger midt i Nordsjøen.

Breistig-familien — mor Linda, far Leif og sønnene John og Kjell ý fra Tittelsnes i Sveio skulle i helgen krysse Nordsjøen i deres 30 fots store cabincruiser. Det ble en uforglemmelig tur, men dessverre av et annet kaliber enn det som bruker å gjøre ferier minnerike.

— Hvis det er opp til meg, kommer vi aldri til å krysse Nordsjøen igjen, sier Linda Breistig til BT.

Bommet på varselet

Hun og mannen Leif har fått seg et kraftig støkk etter mareritturen over Nordsjøen.

— Vi hadde planlagt å gå fra Haugesund til Inverness via plattformene - Sleipner først og så bort til noen engelske plattformer. Da vi kom rundt Sleipner-plattformen begynte det å blåse en del. Vi sjekket værmeldingen, men de hadde ikke noe økende vind å melde om der, så vi bestemte oss for å fortsette bort til neste plattform, forteller Leif Breistig til btv.

Den værmeldingen viste seg etter hvert å være en kraftig underdrivelse. For vinden bare økte og økte. Og bølgene ble høyere og høyere.

— Da bølgene var rundt ti meter, vurderte vi at det var best å søke hjelp og komme oss bort derfra. Det begynte å bli temmelig ubehagelig, sier Leif til btv.

Mayday, mayday

Dermed valgte Sveio-mannen å sende ut nødsignal, som ble plukket opp av en standby-båt i nærheten. Deretter ble kystvakten varslet. Da hadde bølgene allerede «slukt» jollen til sønnen John.

Pappa Leif er til vanlig maskinist på luksusskipet «The World», og er vant med frådende sjø og høye bølger. Men ikke i så små båter.

Heldigvis endte alt bra til slutt: Lørdag kveld ble familien dratt i vaier opp i helikopteret.

Båten ble liggende igjen på havet, og helikopteret fløy dem til den skotske øyen Shetland og byen Lerwick. Dermed ble den planlagte Skottland-ferien erstattet av noen dager på Shetland.

Båten er tauet til land, men familien har ikke bestemt seg for hvordan resten av ferien nå vil bli.

— Jeg vil jo ikke ta båten over Nordsjøen igjen, men vi har ikke bestemt oss for hva vi gjør, sier Linda Breistig til bt.no.

- Trodde vi var forberedt

— Familien var heldig, siden nødropet deres ble plukket opp av et fartøy like ved, sier Michael Coull ved kystvakten i Aberdeen til den skotske kystvaktens nettsider.

Han anbefaler å bruke kommunikasjonsutstyr av typen GMDSS (Global Maritime Distress Safety System) når en krysser Nordsjøen. Dette utstyret skal ha større rekkevidde enn VHF-systemet Breistig-familien hadde om bord.

ý Jeg trodde vi var godt forberedt på turen, sier Linda Breistig.

REDDET: Ekteparet Linda og Leif Breistig ble reddet fra bølgene i Nordsjøen. – Det var en enorm lettelse da redningen kom. Vi var temmelig utslitte, sier Leif til btv. FOTO: MALCOLM YOUNGER, SHETLAND TV