— Jeg har forsøkt alle leverandører, men ingen har planer som gjør at jeg blir hjulpet, sier Sem Olsen. Han må nå nøye seg med mobilt bredbånd med lav kapasitet.

— Det er ikke så artig å gå på internett når åpningssiden til bt.no tar ett minutt å laste - eller nettbankforbindelsen rett og slett faller ut.

Hovedårsaken til problemene hans er at Telenors linjenett ikke har kapasitet til å gi ham en linje som også kan brukes til bredbånd. Det er heller ikke utbygd moderne kabelfjernsyn som kan levere internett i området.

— Jeg har vanlig telefon, og Telenor sier at de ikke er forpliktet til noe mer.

Sem Olsen er i samme båt som 3000 andre i Bergen når det gjelder manglende mulighet til å kunne få bredbånd.

Vil ikke investere

Informasjonssjef Per A. Meling i Telenor sier at det i dag ikke blir investert i utbygging av det gamle telenettet, med tanke på bredbånd.

— Unntaket er når kommuner eller grupper av kunder kommer til oss for å delta i et prosjekt, eller at vi er nødt til å fornye deler av nettet på grunn av andre forhold.

Ifølge Meling er det i dag 75.778 linjer tilkoblet telefonnettet i Bergen. Av disse kan nær 3000 ikke få bredbåndløsninger i dag.

— Det kan være to årsaker. De ligger mer enn fem kilometer fra sentralen - som er en øvre grense. Den andre årsaken er av teknisk art - det er ofte ikke stor nok kapasitet til at alle kan få linjer som kan føre frem bredbånd, sier Meling.

«Om 10-15 år»

150 meter fra huset til Sem Olsen er det gravearbeider i veien. Han regner med det der legges linjer også for internettjenester.

— Det kommer 250 nye boliger like bortenfor oss. Der må de ha telefon og internett. Men når vi spør leverandørene når vi kan få, så har de ingen svar. En sa «trolig innen 10 til 15 år», sier Sem Olsen.

Han håper å finne en nabo som kan hjelpe ham med internettilgangen.

— Jeg har forsøkt med trådløst nett fra en som ligger bare 20 meter unna - men det gikk ikke. Så jeg må prøve å finne en annen løsning, sier Sem Olsen. Han er glad for, at han som anleggsgartner, ikke er avhengig av internett i jobbsammenheng.

Paul S. Amundsen