— Han har hatt englevakt, det er helt sikkert, sier Kristin Olsen Ulvestad. Ved siden av henne i sofaen sitter sønnen Odin, stille og alvorlig.

Lørdag ettermiddag kunne blitt et skjebnesvangert vendepunkt i livet til tiåringen. Mens han ventet på kusinen som drev bodsalg på Laksevåg senter, satte Odin seg opp på rekkverket i trappen ved hovedinngangen.

— Se! Se!, hørte kusinen ham rope, men da hun så opp, var gutten vekk.

Odin fikk plutselig overbalanse og falt bakover, ned i kjelleretasjen. Etter tre-fire meter fritt fall traff han rekkverket under, og et partytelt som var satt opp i forbindelse med en reklamekampanje.

— Jeg spratt fra teltet og ned på bakken, forteller Odin. Han ble liggende på gulvet med store smerter, pustebesvær og et blødende kutt i bakhodet.

— Det var kjempevondt. Så ringte jeg til mamma. Eller jeg trykket på telefonen og ga den til en dame, for jeg hadde ikke pust til å snakke.

Ingen alvorlige skader

— Jeg fikk telefon med det samme, det er det verste jeg har opplevd, sier mamma Kristin. Hjemme på Sandsli kastet hun seg i bilen og ankom akuttmottaket like før ambulansen med Odin. Grundige undersøkelser viser at gutten har hatt maksimal flaks - han er mørbanket, men har unnsluppet hjernerystelse, brukne ben og alt som verre er.

  • Jeg har smerter i ryggen og litt i nakken. Et kutt i bakhodet og blåmerker på ryggen, sier Odin.

Den vanligvis så forsiktige gutten har imidlertid fått seg en støkk for livet. Opplevelsen av å ligge skadet på sentergulvet mens nysgjerrige stimlet omkring var heller ikke særlig hyggelig, men allerede på akutten viste femteklassingen at det stadig var driv i ham.

— Han ble skikkelig sint fordi de ville klippe av ham Manchester United-skjorten, sier pappa Bjørn.

— Der gikk grensen.

- Må sikres!

Bjørn Ulvestad er blank i øynene når han snakker om hvor nær sønnen var en ulykke med alvorlige konsekvenser. Odin har hatt dårlig samvittighet, men det synes faren er unødvendig - hvem har ikke tatt lignende sjanser i et ubetenksomt øyeblikk?

— Det var jeg som satte meg oppå der, jeg som falt, sukker Odin. Pappa Bjørn er imidlertid mer opptatt av at kjøpesentre må sikres bedre mot slike ulykker.

— Det har skjedd på Vestkanten, Galleriet, Xhibition. At det ikke kan sikres på en fornuftig måte, uten å tenke på det estetiske, det er ufattelig! Vi vil følge opp at dette stedet blir sikret, sier han.

Ser alvorlig på ulykken

Senterleder Robert Ingvaldsen ved Laksevåg senter ser svært alvorlig på ulykken.

— Ulykken har virkelig satt en støkk i oss, sier Ingvaldsen til BT.

— Vi skal gå grundig gjennom både forskriftene og våre egne rutiner. Etter en så alvorlig ulykke, er vi nødt til å undersøke om noe kan gjøres for å forhindre at liknende skjer igjen, sier senterlederen.

Han kan vise oss en tydelig bulk der Odin traff aluminiumsrekkverket i bunnen av trappen. Partyteltet ved siden av fikk også hard medfart i ulykken - et brukket ben og en nesten avrevet spile viser hvor stor kraft Odin hadde i fallet. Det er lett å se hvor alvorlig det kunne blitt om han deiset rett i flisegulvet.

Lenger inne i senteret ser vi ekstrasikringen som ble satt opp ved rulletrappene for tre år siden. Nå skal man altså vurdere om også den vanlige trappen kan sikres bedre. Familien på Sandsli er ikke i tvil om at noe må gjøres.

— Dette skal ikke kunne skje, sier Kristin O. Ulvestad. - At et tilfeldig plassert telt er det som redder ungen vår.

HER FALT ODIN: Etter å ha mistet balansen på trapperekkverket i første etasje, falt Odin ned i kjelleretasjen. Han traff delvis rekkverket under, mens partyteltet bremset resten av fallet.
VEGAR VALDE
HELL I UHELL: Odin Olsen Ulvestad slapper av i sofaen med pappa Bjørn og mamma Kristin. - Han har vært veldig stille i dag, veldig ettertenksom, sier Kristin Olsen Ulvestad.
VEGAR VALDE