Ringheim forteller til bt.no at han er godt fornøyd med resultatet av nattens verk. Det er ikke politiet.

— Dette er en svært alvorlig handling. Store ressurser ble bundet opp, og det kunne fått alvorlige konsekvenser dersom de trengtes andre steder, sier informasjonssjef Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

Veddemål

Richard Ringheim har vært i fokus etter at han svindlet til seg datautstyr og hvitevarer for flere hundre tusen kroner i Bergen og Sotra i sommer ved å utgi seg for en russisk diplomat. I høst herjet svindleren både på Sørlandet og i Trøndelag før han rømte til utlandet.

I natt slo Ringheim til igjen - men denne gangen kunne fantestrekene fått langt mer alvorlige konsekvenser.

Som følge av et veddemål ringte 19-åringen til en rekke politikamre over hele landet og utga seg for å være Steinar Karlsen, leder for Politiets Sikkerhetstjeneste i Hordaland. Han fortalte ulike historier, som alle gikk ut på at en mulig terrorhandling skulle finne sted i distriktet.

Minst tre av politidistriktene bt.no har snakket med, rykket ut på meldingen - til dels med store ressurser.

— Det har vært veldig mye styr i hele Sør-Norge. Mannen utga seg for å være meg. Jeg fikk flere telefoner fra politidistrikt som ville dobbeltsjekke meldingen, og heldigvis fikk vi avverget en del aksjoner, sier Karlsen, sliten etter en hektisk morgen med mange forvirrede telefoner.

- Effekten var god

— Utgangspunktet var et veddemål med en kamerat om at jeg skulle forårsake en væpnet aksjon i alle politidistriktene i Norge i løpet av en natt. Det klarte jeg ikke, men jeg synes effekten ble god likevel, sier Richard Ringheim til bt.no, angivelig på telefon fra København.

Han har ikke dårlig samvittighet for å ha lurt politiet og ha forårsaket unødig ressursbruk.

— Dette viser hvor enkelt det er å flytte alle politimennene i en by. I praksis kan jeg få arrestert en person bare ved å ringe politiet og si de riktige tingene. Jeg tror politiet er glad for å få øvd seg. Jeg tok dessuten natten som en trening av mine egne ferdigheter i å kommunisere, sier storsvindleren før han forteller om sin egen fortreffelighet innen kunsten å bedra folk.

Bombealarm i Porsgrunn

— Klokken 06.30 fikk vi en oppringning fra en som hevdet han var vår kollega og fortalte at en bombe ville bli sprengt ved en større industribedrift i distriktet. Vi rykket ut med bevæpnede styrker. Etter en halv time ble vi klar over at meldingen ikke medførte riktighet, forteller politimester Geir Sønstebø i Telemark politidistrikt til bt.no.

Etter det bt.no kjenner til, var det Hydro Porsgrunn som var det angivelige målet for "bomben".

— Dette er svært alvorlig. Det skaker opp folk og tar tid og krefter fra politiet, sier Sønstebø.

En rekke andre politikamre ble også lurt av den falske politimannen.

Rogalandspolitiet fikk klokken 05.50 beskjed om at tre væpnede menn i bil var på vei til Stavanger Lufthavn Sola. Mennene i bilen var muslimske og mulige terrorister, hevdet Ringheim.

— En patrulje ble sendt ut, men vi skjønte raskt at dette ikke kunne stemme, sier operasjonsleder Tormod Rostøl.

Også Hordaland politidistrikt rykket ut på en tilsvarende melding, denne gang ved Flesland. Informasjonssjef Trygve Hillestad vil ikke fortelle hvor store styrker som var involvert.

Traff på kjenning

Troms politidistrikt ble oppringt 06.45, men tok kontakt med Hordaland og rykket ikke ut. Også Sogn og Fjordane mottok en av svindeltelefonene, men politiet vil ikke fortelle hva responsen var. Ringheim forteller selv at han ringte minst 10 politidistrikt, og at de fleste lot seg lure.

— Problemet var da jeg ringte Odda. Han som tok telefonen kjente Steinar Karlsen. Da sa jeg at jeg var en annen Karlsen, forteller han.

Den ekte Steinar Karlsen sier til bt.no at politiet nå vil sette inn store ressurser på få satt en stopper for Ringheims telefonterror.