Lyden av brannalarmen er dagligdags på Fantoft. Oftest er årsaken tørrkoking eller at beboere røyker eller leker seg i helgene

— Jeg tør ikke si hvor ofte alarmen går, men jeg håper vi har redusert det til tre til fire ganger i uken, sier administrerende direktør i Studentsamskipnaden i Bergen (SiB), Egil T. Pedersen.

- Mange driter i alarmen. Se video

SiB har nylig oppgradert brannvarslingsanlegget på Fantoft. Det er nå detektor på hvert rom som er direkte koblet til brannvesenet. De rykker ut hver gang alarmen går.

For hver unødvendige utrykning må SiB ifølge Pedersen ut med cirka 5000 kroner. Det kan fort bli mange penger som bokstavelig talt går opp i røyk.

— Da vi registrerte dette i fjor, var det snakk om cirka ti ganger i måneden. Det er for mye, og det er mye som tyder på at tallene har vært enda høyere i den senere tid, sier Pedersen.

- Ikke svi kotelettene

Tørrkoking er den vanligste grunnen til utrykning, og brannvesenet tar ikke straffegebyr for dette.

— Vi vil heller gå ti ganger for mye enn en gang for lite, sier informasjonsansvarlig i Bergen Brannvesen, Jan Ove Brakstad.

SiB-direktør Pedersen sier at det er en utfordring å få ned antall falske alarmer.

— For å redusere utgiftene jobber vi med å gå til anskaffelse av et «angresystem». Studentene kan trykke på en stoppeknapp i gangen før alarmen når brannvesenet.

Studenten må trykke på angreknappen innen to minutter. Om det virkelig skulle brenne, vil alarmen slå seg på igjen. Da vil det være umulig å slå den av på nytt. Det er ikke mulig å gjøre brannalarmene som brukes nå mindre sensible.

— Nei, de fanger de brannene de skal fange opp. Alarmene er montert fordi brannsikkerheten er det viktigste. Det er studentene som må passe på at de ikke svir kotelettene, sier Pedersen.

Alarmen går i hele etasjen den ble utløst fra. Som oftest stikker de andre beboerne ut hodet ut døren og går inn igjen.

— Faren er at respekten for alarmen kan reduseres, på peker Pedersen.

Han kan ikke si sikkert når angresystemet vil være plass

- Blokkerer røykvarslere

Senest søndag kveld rykket brannvesenet ut til Fantoft studentby igjen, den gangen til røykutvikling i en bosscontainer. Like ved sitter en gruppe studenter og nyter søndagen med grillet kylling. De er lei av stadig å bli vekket på nattetid.

— Vi er lei. Nesten hver dag må vi løpe ned og så er det ikke noe brann. Om det da virkelig skulle brenne, tror vi det er falsk alarm, sier de.

Studentene mener et angresystem kan være en god idé.

— Spesielt i helgene er det mange som har fest og løser ut alarmen fordi de røyker.

Studentene forteller at de har hørt om at enkelte blokkerer røykvarsleren om de har fest eller lager masse mat.

— Det er ganske farlig om det da faktisk skulle brenne, sier de.

«GOD IDÉ»: Studentene på Fantoft, her representert med Stella, Francis, Caroline og Hope, er lei av falske brannalarmer. Nå vil SiB installere et angresystem, noe studentene synes er en god idé.
Odd Mehus