En sjåfør som nektet å vise vognkort og førerkort lørdag, fikk seg en kraftig kul i pannen av en mann som utga seg for å være politimann. Episoden skjedde på Frekhaug i Meland kommune.

– Melderen kom kjørende nordover på E39, og da han passerte Håviktunnelen ble han forbikjørt av en sivilbil som kjørte med blålys, forteller politioverbetjent Svein Fammestad ved Lindås og Meland lensmannskontor.

Da sjåføren kom over Nordhordlandsbrua, så han at bilen med blålys hadde stoppet der, og var i ferd med å kontrollere en annen bil. På vei videre mot Frekhaug oppdaget sjåføren at bilen med blålys fulgte etter han på inn på flere sideveier – helt til han stoppet.

– Ut av bilen steg to personer som ba han om å vise vognkort og førerkort.

Vet hvem bileieren er

Men bilføreren ante uråd, og skjønte at dette var en politikontroll utenom det vanlige.

– Han forsto det ut fra måten det foregikk på. Mennene legitimerte seg ikke, og de var svært unge, sier Fammestad.

Derfor nektet mannen å følge ordre.

– Da slo en av mennene til han, så han fikk en kul i pannen.

Mannen skal ikke ha kommet til skade, men noterte seg bilnummeret, før han kontaktet politiet. Politiet vet hvilken bil som ble brukt, og at eieren av Passaten er en ung mann fra distriktet. Vedkommende vil bli kalt inn til avhør så snart det lar seg gjøre.

Gjentakende problem

Politiet ønsker også å komme i kontakt med andre personer som er blitt utsatt for den falske politimannen.

– Vi vet at han stoppet en bil på Flatøy først. Om det er andre som er blitt utsatt for slike kontroller, ber vi dem ta kontakt, sier Fammestad.

Slike hendelser er ikke hverdagskost for politiet.

– Det er straffbart å utgi seg for offentlig myndighet når man ikke er det, understreker Fammestad.

Politiet i Hordaland har slitt med bemanningen den siste tiden, men politioverbetjenten tror ikke lørdagens initiativ er måten å løse utfordringen på.

– Det er greit med bistand, men det får jo være grenser. Vi vil helst velge betjentene selv, sier Fammestad.