Sturla Nilsens kamp for å få omgjort handelen startet for et knapt år siden. Motparten er Namsfogden i Bergen, som er en såkalt funksjonell driftsenhet i politiet. Namsfogden er ansvarlig for hittegodsauksjonene.

Verdiløs kopi

— Et kupp! tenkte Sturla Nilsen da han sikret seg klokken.

Han kunne like gjerne ha kastet 2900 kroner rett ut av vinduet. En kjapp visitt hos urmaker Iversen avslørte nemlig at det slett ikke var en kostbar Omega Seamaster han hadde sikret seg, men en verdiløs kopi.

— Jeg synes det er spennende å gå på auksjoner. Muligheten til å gjøre et skikkelig kupp er der alltid, sier Nilsen.

Spenningen i kroppen var der også da han for et knapt år siden stakk innom politiets hittegodsauksjon i Gimle i Kong Oscarsgate .

— Høydepunktet på auksjonen var for meg lykkeposen med en Omega Seamaster. Sammen med klokken lå en MP-spiller og et digitalkamera uten særlig verdi. Vanligvis får folk lov til å komme frem for å kikke på objektene før auksjonen starter, men det fikk vi ikke denne gangen. I presentasjonen var klokken omtalt som en Omega Seamaster. Det gikk derfor ikke an å tro noe annet, sier Nilsen.

Artikkelen fortsetter under faksimilen fra auksjonspresentasjonen.

Forbrukerrådet: Urimelig

Alle forsøk på å få omgjort handelen har så langt vært forgjeves, selv om det er forbudt å selge kopier av originale merker.

«Alle salg på hittegodsauksjoner er på er kjøpers risiko. Namsfogden garanterer verken for ektheten på varen eller om varen virker. På bakgrunn av dette kan vi ikke se at det er grunnlag for å omgjøre eller heve kjøpet.» skriver Namsfogden i Bergen i sitt svar på Nilsens klage.

Regiondirektør Pia Kleppe Marken i Forbrukerrådet i Bergen synes dette er urimelig.

— Forbrukerkjøpsloven sier at det foreligger en mangel når varen er i dårligere stand enn oppgitt. Jeg vil påstå at det foreligger en mangel når klokken viser seg å være falsk. Når han i tillegg betalte så mye som han gjorde, og det sto i auksjonspapirene at det var en Omega Seamaster, så bør han få heve kjøpet.

Marken understreker at loven gjelder også når varen er merket «selges som den er».

- På eget ansvar

Seksjonsleder Anita Stenvik hos Namsfogden svarer slik når bt.no informerer henne om Forbrukerrådets standpunkt.

— Vi tar ikke saksbehandling på telefon. Dersom han har nye opplysninger, så må han komme til oss.

På generelt grunnlag understreker Stenvik at alt kjøp på auksjon skjer på eget ansvar.