KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no78 år gamle Paula Pedersen bor alene i en eldrebolig på Bønes. Den tidligere sjefsykepleieren ved Bergen Røde Kors Sykehjem er hardt rammet av diabetes, og sliter i tillegg med hjerteproblemer. Derfor tegnet hun i 1994 kontrakt med Falken og fikk installert en trygghetsalarm i leiligheten sin.Med trygghetsalarmen innen rekkevidde følte hun seg sikker på å få hjelp hvis noe skulle skje.Det er hun ikke lenger. Nå er Paula Pedersen i stuss om det har noe for seg å betale 267 kroner måneden for trygghetsalarmen. Slik hun har gjort hver måned siden 1994. — Jeg har tenkt på å si den opp, men har ikke gjort det. Jeg er enslig og har ikke så mange å bry hvis noe skjer. Da tenker jeg som så at alarmen likevel er trygg å ha i nærheten, sier Paula Pedersen til Bergens Tidende. Første og eneste gang Paula Pedersen hadde aldri tidligere hatt bruk for alarmen da hun våknet om morgenen 5. januar med kraftig brekninger og diari. Slike anfall kommer jevnlig, og har sammenheng med diabetesen. Men aldri så kraftig som da. Ute av stand til å få stelt seg og få i seg mat eller medisiner utløste hun trygghetsalarmen.- Jeg fikk kontakt med vakten på sentralen og forklart hvordan det stod til. Hun sa de skulle komme.Timene gikk, men ingen kom. Anfallet gikk over, jeg døste av, og våknet i tretiden på ettermiddagen. Fortsatt var ingen kommet. Da ble jeg sint og ringte, forteller Paula Pedersen.Hos Falken har Paula Pedersen fått en beklagelse og forsikring om at alarmen hennes skulle vært reagert på. Hjelpeløs i to timer Måneder er gått siden den januardagen da Falken sviktet henne. Når Paula Pedersen likevel velger å reise spørsmålet om hvor trygg alarmen egentlig er, er det fordi andre eldre hun har snakket med har liknende erfaringer. En venninne ble liggende to timer hjelpeløs på et badegulv før hjelpen kom. - Jeg spør meg om de ansatte ved alarmsentralen virkelig klarer å prioritere pasientene. Kanskje vi brukerne hadde vært tryggere hvis Falken hadde reell konkurranse i dette markedet? spør Paula Pedersen.

Fakta/ trygghetsalarmer * En bærbar alarm som via telefonen varsler en døgnbetjent alarmsentral. På en dataskjerm får alarmsentralen opplysninger om den som varsler. Via en høyttaler ved telefonen vil alarmsentralen prøve å oppnå kontakt.* Falken driver 30.000 trygghetsalarmer på landsbasis. 100 kommuner har avtaler med Falken.* Falkens alarmsentral i Bergen har ansvaret for 3300 trygghetsalarmer. Halvparten har kjøpt tjenesten privat.* En komplett alarmavtale koster 3500 kroner året. I gjennomsnitt blir det utløst 220 alarmer i døgnet i Bergen. Under 10 resulterer i utrykning. * Bergen kommune driver egen alarmsentral på Legevakten. Til denne er det knyttet 1450 kommunale alarmer. De kommunale alarmene er gratis.

Les også: - En misforståelse

FALSK TRYGGHET: Paula Pedersen er enslig, og har ikke så mange å bry hvis noe skjer. Men hvor trygg er egentlig alarmen, undrer hun. (Foto: Knut Egil Wang)