— Kjempeprovoserende at noen kan stjele fra Frelsesarmeen. Disse gavene skal gå til dem som ikke har så mye å feire jul for, sier de to opprørt.

— Frelsesarmeen gjør en kjempejobb. Tenk å spotte det på denne måten, legger de til.

Var mistenkelig

BT treffer de to studentene ved den store julegranen på Torgallmenningen. Her legger mange bergensere hvert år igjen haugevis med gaver som Slumsøstrenes deler ut til de fattige.

— Vi kom over Torgallmenningen. Jeg tror klokken var litt over 13. Vi ble oppmerksomme på en mann borte ved treet. Først trodde vi han skulle lesse gavene inn i en lastebil, men da så vi at han tok med seg posene bort til 7-Eleven og gjemte dem bak en stol, forteller Frøydis.

— Han viste dem frem til en kamerat, liksom for å vise hva han hadde fått tak i, forteller Åshild.

Tok opp jakten

Da skjønte venninne at her var det en som ikke hadde ærlige hensikter.

— Vi ringte politiets nødtelefon, men ingen svarte, sier Frøydis.

— Vi ringte sikkert i fem minutter, men ingen tok telefonen, legger Åshild til.

Det stoppet ikke jentene. De troppet personlig opp på politihuset, fikk et nytt telefonnummer de kunne ringe og så gikk de tilbake til Torgallmenningen.

— Jeg tror tyven skjønte at vi fulgte med ham. For han tok posene han hadde stjålet og begynte å gå mot Strandkaien, forteller Frøydis.

Jentene fulgte etter samtidig som de varslet politiet. Dermed ble jobben enkel for lovens voktere med å pågripe mannen på fersken. Bilen var full av det man antar er tyvegods.

- Flere burde reagert

— Ikke skriv at mannen er utlending. Det er ikke det som betyr noe. Folk har stjålet gaver her før. Det gjør også nordmenn, poengterer venninnene.

Uansett er det opprørt over at noen kan gjøre noe så simpelt som å stjele fra Slumsøstrene.

— Helt utrolig at det går an. Vi synes også det er merkelig at ingen andre grep inn. Det var veldig mye folk på Torgallmenningen, men ingen brydde seg, sier Frøydis.

— Folk er opptatt av seg og sitt. Det er ganske trist at ingen bryr seg mer når de ser at sånt skjer, sier Åshild.

Får ros av politiet

På politihuset er de fornøyd med egen innsats, men presiserer at det er de to jentene som skal ha største æren for at tyven ble tatt.

— Det gjorde en veldig flott innsats, sier politiførstebetjent Claus Mathiesen ved tyveriavsnittet ved Bergen Sentrum politistasjon.

Han viser frem dagens «fangst». I bilen til den 24 år gamle tyven ble det funnet flere bæreposer med gaver av alle slag. Noen pakket inn, andre helt nye gjenstander. Pluss en haug med røde roser.

— Vi vet ikke om dette var for salg, eller om også det er tyvegods, sier Mathiesen.

Politiet kan foreløpig ikke si noe om skjebnen til den 24 år gamle rumeneren som ble tatt på fersken.

— Han blir sittende over natten. Vi sjekker nå om han har lovlig oppholdstillatelse. Tyveriet kan i seg selv føre til at vi bortviser han fra landet, sier politioverbetjent Kjell Mo ved utlendingsseksjonen i Hordaland politidistrikt til BT.

Han vil ikke være med på en kriminalisering av miljøet rundt de rumenske skopusserne på Torgallmenningen, men sier at det i år er blitt fattet bortvisningsvedtak på fire stykker.

HELGER: Frøydis Angelshaug og Åshild Nordhaug handlet raskt da de så tyven forsyne seg av julegavene.
JAN M. LILLEBØ
TILBAKE: Politikonstabel Frode Tiller (t.v.) og politistudent Kristian Knudtzen Gundersen kunne i går kveld legge de stjålne pakkene tilbake under julegranen på Torgallmenningen. Tyven fikk opphold i arresten.<br/>FOTO: JAN M. LILLEBØ