Tettpakket av folk strakte toget seg nesten over hele Torgallmenningens langside, fra vestenden av Sundtbygget og helt til lyskrysset utenfor bokhandler Norli i Galleriet. Politiet mente at nesten 1000 personer deltok i markeringen.

"Hevnaksjoner — ikke lovlig" og "Rettferdighet - ikke hevn" var hovedparolene i toget, men paroler med påskriften "Nei til rasisme - islam er ikke fienden" og "kriminaliser terroren - støtt ofrene", var også å se.

Toget beveget seg forbi Fisketorget, gjennom Bryggesporen og Kong Oscars gate før det satte kursen tilbake til Kong Olav Vs plass. Fred Ove Reksten varmet forsamlingen med kjente fredssanger. Det ble også holdt appeller.

- Må ikke bli mer grusomt

— Jeg er her for å vise sympati med de uskyldige ofrene for den grusomme terroren i USA. Men situasjonen blir enda mer grusom hvis terroraksjonen blir besvart med enda flere grusomheter, sier Espen Edvardsen fra Antikrigsnettverket i Bergen.

BT traff et amerikansk ektepar på Torgallmenningen.

— Forventer demonstrantene at USA ikke skal gjøre noen ting? utbrøt ekteparet indignert.

En av demonstrantene, 18 år gamle Marit Sandberg, gir amerikanerne svar.

- Redd hva som kan skje

— Selvfølgelig må USA reagere etter det som er skjedd. Men jeg er redd for hva som kan skje hvis de bare tenker på hevn. Dessuten er det viktig at handlingene ikke nok en gang går ut over uskyldige, sier Marit Sandberg.

Gårsdagens fakkeltog var et samarbeid mellom blant andre Norsk Folkehjelp, Amnesty International, Redd Barna, Raftostiftelsen, Afghanistankomiteen og Antikrigsnettverket i Bergen.

Også i Oslo, Trondheim og Stavanger var det planlagt liknende arrangementer.

OMGITT AV FAKLER: – Jeg er redd for hva USA kan gjøre hvis de bare tenker på hevn, sier Marit Sandberg (18). Hun deltok i fakkeltoget i går kveld, og er medlem både i Amnesty International og Redd Barna.
FOTO: HELGE SKODVIN