ATLE ANDERSSON

I skyggen av turbulensen rundt Fjord Lines varslete utflagging, har 100 ansatte i Norsk Lotteridrift i Bergen fått varsel om oppsigelse fra utgangen av februar, vel å merke dersom kulturminister Valgerd Svarstad Haugland får gjennomslag for sin fanesak om å overlate spilleautomat-markedet til Norsk Tipping.

I går besluttet Borgarting lagmannsrett at dette monopolet ikke kan innføres fra 1. januar. Tidligere har Oslo tingrett slått fast at monopolet er i strid med EØS-regelverket. Den samme konklusjon har overvåkingsorganet ESA kommet til og sender trolig saken til EFTA-domstolen.

Flengende kritikk

Dermed har de 100 ansatte i Norsk Lotteridrift fortsatt håp om å få beholde jobbene sine, i likhet med de Fjord Line-ansatte som de marsjerte sammen med i fakkeltoget i går kveld.

Men disse lyspunktene dempet ikke kritikken mot regjeringen under protestmarkeringen i går kveld. Rundt 150 personer sluttet rekkene bak slagere fra Wesselengens Bataljon

Merete Andreassen, distriktssjef i Norsk Lotteridrift kaller regjeringens næringspolitikk kald og kynisk.

— Vi er stolt av det vi har klart å skape av arbeidsplasser og overføringer til foreningslivet, sa hun under appellen.

«Tragisk»

Sammen med konen Marianne Benes, deltok Widar Benes på marsjen gjennom sentrumsgatene, med datteren Ida Emilie på armen. Forrige onsdag fikk han oppsigelsen. 1. mars står han uten jobb.

— Det er tragisk. Det blir ikke lett å få ny jobb når så mange i vår bedrift og Fjord Line mister jobben samtidig, sier 33-åringen, som har jobbet i selskapet siden 1991.

Fellesforbundets leder i Hordaland, Kjell Sørensen, sa at regjeringen behandler arbeidsfolk som en vare, mens Fjord Line-tillitsvalgt Helga Kollen etterlyste ordfører Herman Friele og byrådsleder Monica Mæland i kampen for de 450 arbeidsplassene som nå kan forsvinne fra Bergens-området.

— Jeg er steik forbanna på byrådet som ikke har løftet en finger for oss, sa Kollen.

FAMILIE I PROTEST: Sammen med mannen Widar Benes (t.v.), deltok Marianne Benes på marsjen gjennom sentrumsgatene, med datteren Ida Emilie på armen.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ