• Jeg har alltid vært fascinert av skjønnhetspleie, sier Øystein Vaage (24), som egentlig skulle bli energimontør. Nå har han åpnet automatisk spray tan-salong i stedet.

Den unge tysnesingen åpnet dørene til sin Fake it! spray tan-salong i slutten av november. Allerede har mange bergensere tatt turen innom «dusjen» som maler de blekeste vinterkropper gylne. Og det er ikke bare fjollesyke jenter som sprayer seg brunere.

— Jeg vil anslå at omtrent 30 prosent av kundene mine er menn, sier Øystein.

I sentrumsområdet er han den eneste som kan tilby automatisk brun-uten-sol-eller-solarium. Fargelystne kler av seg, går inn i kabinettet og trykker på en knapp. Seks dyser på en skinne går ned langs kroppen etter bilvaskprinsippet og sprayer ut en tåke med fargingsmidler, som legger seg jevnt på huden. Én kroppsomdreining for å få det likt på begge sider, fem minutter på tørk, og så er hudfargen blitt beiset noen nyanser mørkere. For noen dager eller en drøy uke, i alle fall.

Gir personlig velvære

Fordi kabinettet er automatisk, kan man altså brune seg helt privat, uten andre personer i rommet.

— At man slipper å kle av seg foran andre, tror jeg kan appellere til både menn og kvinner. Med manuell spraying kan det fort bli litt vel intimt, sier Øystein.

Selv har han ingen formell skjønnhetsskolebakgrunn. Han har tatt elektroutdannelse, men måtte avbryte lærlingtiden da ryggen ikke ville mer. Senere har han jobbet med salg og som alarmmontør, men drømmen har alltid vært å være sin egen sjef. Valget falt til slutt en egen spray tan-salong. Han tilbyr også massasjestoler og tannbleking, og planlegger å utvide med flere forskjønnelsestilbud etter hvert. Etter hvert håper han å starte flere Fake it!-salonger, kanskje også i andre byer.

— Jeg har alltid vært fascinert av skjønnhetspleie. Nå bruker folk mye penger på seg selv, men hvorfor ikke? Sånt gir velvære i en stressende hverdag, sier gründeren.

Populært i militæret

Selv sprayer Øystein seg med jevne mellomrom.

— Så slipper jeg å gå bleik, siden jeg aldri har likt solarium. Det er bedre å føle seg litt freshere og brun, smiler han.

— Jeg vil gjerne vise at også gutter kan bruke tid og penger på seg selv. Skjønnhetspleie er blitt litt avhomofisert etter hvert, heldigvis, sier Øystein.

Egne spray tan-salonger er vanligere i Storbritannia og i USA, der det også finnes egne skjønnhetssalonger for menn. I Wales har man plassert et selvbruningskabinett av samme type som i Øysteins salong inne på en militærbase.

— Og det er det kabinettet som går best i hele Storbritannia, humrer han, spraybrungründeren.

BRUN ETTER BILVASKSYSTEMET: Øystein Vaage har startet en automatisk spray tan-salong i sentrum. Flere dyser i kabinettet sprøyter ut en tåke av brunfargingsmiddel, som fargelegger selv den blekeste snute, samtidig som skinnen de sitter på går opp og ned.
JAN M. LILLEBØ
DET STORE SKILLET: Etter ett minutt i brunfargingsdisen, er skillet mellom sprayet og usprayet tydelig. Fargen fortsetter å virke og blir dypere i omtrent 12 timer etter behandlingen.
JAN M. LILLEBØ
FORAN OG BAK: - Mange er litt bekymret etter å ha sett hvor galt det gikk med Ross i «Venner for livet» i en spray tan-salong, men det er ikke så vanskelig. Du sprayes først foran, så snur du deg så det kommer farge på ryggen også, smiler Øystein Vaage (24), brun-uten-sol-gründer.
JAN M. LILLEBØ