«Historien til pc-en», «Fransk fonetikk» og «Joiken — en minnekunst» var blant temaene som skulle lokke interesserte til forelesningene på Jusbygget og Sydneshaugen skole i går. En stor dose avansert teknikk bidro også til oppmerksomhet.

— Dette apparatet er så intelligent at det kan måle avstanden helt på egen hånd.

Fysikklærer Frode Stava er i fyr og flamme. Erik Duhs Nilsen kobler en ultralydsensor til en bærbar pc og målingene dukker umiddelbart opp på skjermen.

— Det er ikke en eneste fysisk størrelse vi ikke har sensorer som kan måle, sier læreren fra Danielsen begeistret.

— Det er bare lommeboken som setter grenser.

Får tips

Stava er en av mange lærere som bruker første fredag i februar på faglig-pedagogisk dag. Senter for etter- og videreutdanning (SEVU) ved Universitetet i Bergen har siden 1991 arrangert læremiddelutstilling og drøssevis av faglige foredrag for alle interesserte.

— Jeg har vært på foredrag om energikrisen, og hørt om hvordan vi skal skaffe oss energi i fremtiden, forteller Stava.

Han har vært på faglig-pedagogisk dag tidligere setter stor pris på det faglige påfyllet.

— Det er kjekt å få tips til å bedre undervisningen med det utstyret vi har. Dessuten treffer jeg kolleger og foredragene er inspirerende. Men jeg savner forelesninger om matematikk, forteller han.

Har flyttet

Eli Bjørge og Nina Bertelsen fra Årstad videregående skole slapper av i kantinen etter en hektisk formiddag med foredrag, blant annet «Om prostaglandiner, cytokiner og andre kjemiske mediatorer med betydning for betennelsesmekanismen og immunologiske mekanismer».

— Veldig interessant. Det er ikke alltid det har vært like interessant, men i år er det veldig bra, synes Bjørge.

Viserektor for utdanning, Leiv K. Sydnes, vandrer også rundt på Jusbygget blant nye lærebøker og avanserte kalkulatorer.

— Vi er litt spente på tilbakemeldinger siden det er første gang læremiddelutstillingen er på Jusbygget. Tidligere har folk sprunget mellom ulike bygg, men nå er alt mer samlet, forteller han.

— Den største forskjellen er flyttingen av læremiddelutstillingen, ellers følger vi samme spor i omfang og bredde, sier Frank Moe i SEVU.

Ingenting å si på det faglige begjæret anno 2004, nei.

I FYR OG FLAMME: Fysikklærer Frode Stava (t.v.) får faglig påfyll og tips om all verdens duppeditter av Erik Duhs Nilsen under gårsdagens læremiddelutstilling i Jusbygget. Lærere og andre interesserte kunne fråtse i foredrag og læremiddeldemonstrasjoner under faglig-pedagogisk dag på universitetet.<p/>FOTO: RAGNHILD DAAE NORDHAUG