«Hei folkens. Styremøte i dag blir i Ole Vigs gt 7 hos Jarle Veivåg kl. 1830 for dem som ønsker å ta turen. Hilsen Trond».

Slik er ordlyden i en kort e-postmelding sendt ut fra leder for Teknisk faglag av Det norske Arbeiderparti, Trond Hjelmeland, til lokallagets medlemmer fredag 29. august i år.

Ikke noe galt med å kalle inn til møte i et av Arbeiderpartiets lokallag og avholde det i et privat hjem. Men det er likevel en hake ved innkallingen:

Møteverten for Aps lokallagsmøte er bystyrerepresentant for Fremskrittspartiet.


Les også: — Fikk ideen på julefest | Offer: Demokratiet

HØSTEN 2006 : Planene legges i løpet av denne høsten — kanskje allerede så tidlig som sommeren 2005. Byrådets planer om å gjøre det kommunale foretaket Bydrift Bergen om til et aksjeselskap har mobilisert fagforeningene til motstand. I sentrum for motstanden står Trond Hjelmeland, konserntillitsvalgt for Det norske maskinistforbund og leder for Bergen Tekniske Fagforening. Forbundet har over 700 medlemmer i teknisk etat og brannvesenet.

På dette tidspunktet er Hjelmeland også vararepresentant til fylkestinget for Arbeiderpartiet. Han er dessuten leder for partilaget Teknisk faglag av DnA.

Hjelmeland har kontor i Møllendalsveien. Det er her de møtes, Teknisk faglag, på «infoloftet» på Grønneviksøren.

En eller annen gang høsten 2006, før partienes nominasjonsmøter til kommunevalget året etter, bestemmer noen seg for å få en representant for Teknisk faglag og den delen av fagbevegelsen inn i bystyret.

Uavhengige kilder forteller at motivet er å få lettere tilgang til informasjon om prosessen rundt Bydrift Bergen og på den måten sikre i hvert fall en viss innflytelse på det som skjer.

Det er ikke noe uvanlig i det. Slikt foregår i alle partier. At interessegrupper arbeider for gjennomslag for sine representanter og sine saker er en del av den demokratiske prosessen.

DET UVANLIGE i denne saken er at Teknisk faglag av Det norske Arbeiderparti ikke forsøker seg på sitt eget parti. De bestemmer seg for å få sin mann inn på den andre siden av den politiske aksen - på Fremskrittspartiets lister.

Forklaringen på partivalget er såre enkel. Frp er det eneste partiet som gjennomfører nominasjonen på en måte som gjør at slike kupp er mulig. Er man partimedlem, kan man stille opp og avgi sin stemme. Én mann, én stemme - enkelt og greit.

For Hjelmeland og de andre gjelder det altså å få noen til å tegne seg som medlem, en som kan få tilstrekkelig med stemmer til å komme høyt på listen.

Valget faller på Jarle Veivåg, konserntillitsvalgt i Ragn Sells AS og en kjent skikkelse i fotballmiljøet. Som engasjert trener for byens ungdom i klubber som Djerv, Løv Ham og Varegg har Veivåg mange venner.

29. NOVEMBER 2006: Et kaotisk nominasjonsvalg i Fremskrittspartiet i Bergen går av stabelen. Ifølge partiledelsen har Frp i Bergen på dette tidspunktet 980 medlemmer. 100 av dem møter på nominasjonsmøtet. Mange av dem kjenner partiledelsen overhodet ikke til.

Nominasjonsmøtet preges av en gjeng med eldre medlemmer fra Fyllingsdalen. De sørger for å skape uro i partiledelsens forhåndslagte kabal og presser ordførerkandidat Gunnar Bakke ned fra andre til åttendeplass på listen. 55 av de 100 fremmøtte stemmer imot Bakke.

Hvem som foreslår Veivåg og hvem som stemmer på ham er uklart, men det er nok ferske Frp-medlemmer til stede til å sørge for at Veivåg havner på 20. plass på listen. Nå er det bare å vente på valget.

31. AUGUST 2007: Trond Hjelmeland og Teknisk faglag av DnA kaller inn til møte i Grønneviksøren. På agendaen står «kommunevalget 2007» og «slengerkandidater». Slengere skal vise seg å bli avgjørende på valgdagen mandag 10. september.

Veivåg er en populær mann. 85 velgere fører navnet hans opp på stemmesedlene til andre partier og gir ham en «slenger». Faktisk er det bare Liv Røssland som får flere slengere på Frps liste enn fotballtreneren og fagforeningsmannen.

Det fører Veivåg opp til en 15. plass på listen når regnskapet gjøres opp. Jarle Veivåg blir 1. varerepresentant til bystyret. Når Frp måneden etter entrer byrådet, ligger veien til bystyreplassen åpen. Hjelmeland og Teknisk faglag av Det norske Arbeiderparti har fått sin mann i bystyret.

29. OKTOBER 2007: Veivåg trer inn i bystyret og blir innvalgt i komité for oppvekst. Det siste er neppe overraskende, gitt Veivågs lange engasjement for barn og unge i byen.

13. november 2007 blir Veivåg intervjuet av BT etter at han ikke har møtt på et møte om private barnehager. Han forsikrer at det ikke skyldes motvilje mot private løsninger.

— Da hadde det nok stått et annet navn på partiskiltet mitt, sier han.

Et knapt år senere er det på tide å gjøre opp status. I bystyret har Veivåg stort sett sittet musestille. I løpet av ti bystyremøter har han tatt ordet fem ganger, alle gangene om saker knyttet til oppvekstkomiteens arbeid, som frukt og grønt, formålsparagrafer og digital kompetanse i skolen. De tre gangene Bydrift Bergen har vært tema, har Veivåg sittet stille. Også i oppvekstkomiteen har han gått stille i dørene. Han har stilt på 12 av 13 møter og latt sin røst høre på tre av dem.

22. AUGUST 2008 : Også for Hjelmeland og Teknisk faglag av DnA er det på tide å gjøre opp status. Fredag 22. august sender Trond Hjelmeland ut innkalling til møte i faglaget. På sakskartet står det fire punkter. Punkt nummer to har tittelen «Frp-prosjektet og info fra prosjektet».

Det tegner til å bli et lystig møte. «Vi kjøper inn noe flytende for anledningen», skriver Trond Hjelmeland. «Ta høyde for at det kan bli en bytur ut på kvelden».

Fredagen etter kommer en liten endringsopplysning til faglagets medlemmer.

«Hei folkens. Styremøte i dag blir i Ole Vigs gt 7 hos Jarle Veivåg kl. 1830 for dem som ønsker å ta turen. Hilsen Trond».

Jo Straube
Helge Hansen (ARKIV)