Gjenopptakelseskommisjonen har bestemt å la en annen rettsinstans enn Gulating vurdere saken som rystet Bergen på 1990-tallet.

Ragnar Fagereng ble dømt i byretten, men frifunnet i lagmannsretten. Han valgte å gå fra jobben som rådmann i Bergen. Hans kone, Anne Grethe Fagereng, ble dømt til 120 dagers fengsel i Gulating lagmannsrett i 1998.

— Anne Grethe er lettet og glad, sier Ragnar Fagereng til bt.no.

Vedtaket ble fattet omtrent samtidig med at Ragnar Fagereng pensjoneres fra sin stilling ved NHH.

— Akkurat det er jo litt spesielt, sier han.

- Hvordan har disse årene vært for dere?

— Det er det vanskelig å si noe kort om. Men det er klart det er en påkjenning å ha en sak hengende over seg som man aldri blir helt ferdig med, sier Fagereng.

Hans kone var ikke tilgjengelig for kommentar i dag.

Anne Grethe Fagerengs advokat Helge Wesenberg sier at vedtaket om gjenopptakelse er gledelig.

— Det er dette vi har trodd på hele veien, sier Wesenberg til bt.no.

Fem punkter Advokaten begjærte en ny rettsbehandling i fjor av fire tilfeller der fru Fagereng ble dømt for falsk politianmeldelse, og ett tilfelle av forsikringsbedrageri:

  • I 1995 anmeldte Anne Grethe Fagereng et overfall i en gangtunnel like ved boligen. Hun hevder to unge menn sto klare og kastet seg over henne. De skal blant annet ha flerret opp klærne hennes og rispet henne i ansiktet.
  • Knyttet til den samme episoden krevde fru Fagereng erstatning for ødelagte klær og briller hun skulle ha mistet.
  • I 1995 skal boligen til familien Fagereng ha blitt forsøkt påtent. Angivelig skjedde det midt på natten ved at noen tente fyr på dørmatter ved kjellerinngangen.
  • Høsten 1994, i september og oktober, anmeldte fru Fagereng ruteknusing i boligen på sen kveldstid.
  • Etter et innbrudd i oktober 1994, skal det ha begynt å komme trusselbrev til familien Fagereng. Ett av brevene var festet til en murstein som angivelig ble kastet gjennom vinduet sent en natt.

Innrømmet terror

Retten trodde ikke på paret, og fru Fagereng ble dømt.

Men i 2006 sto en mann ved navn Stian Njøten frem i Se og Hør og tilsto terror mot Fagereng-familien. Hans forklaring ligger til grunn for at saken nå blir gjenopptatt.

Njøten har blant annet sagt at han utførte terroren mot Fagereng-paret på oppdrag fra bakmenn.

— Hans forklaring har vært rimelig konsistent hele veien. Gjenopptakelseskommisjonen har valgt å tro på ham, sier Wesenberg.

TILSTO: Stian Njøten, selverklært eks-torpedo, innrømmet å ha stått bak terroren mot Fagereng-familien. ARKIVFOTO: Rune Nielsen