Rollene ble snudd om da femteklassingene på Kronstad skole tok foreldrene med på kunstutstilling. Ikke hvilken som helst utstilling, heller. Det var deres egne fabeldyr i keramikk som sto lainet opp i Sofus Madsens skulpturmuseum.

Chili Pepper. Toddi. Digosaur. Popsi. Suppegjøk. Vof Vof Rabith. Sterispi.

Boller og brus og fullere hus enn noen gang i museets historie. Foreldre, besteforeldre, søsken, stolte som bare det. Gjennomgangstone:

— Har du laget alt selv? Teksten også? Så flink du er!

Suppegjøkens opprinnelse

Alle klassene i Årstad bydel var invitert til å være med på opplegget, som en forlengelse av prosjektet «Fra leirklump til skulptur» og som del av kulturdagene.

— Det var bare femte klasse på Kronstad som tente på ideen, og derfor kan vi gjøre ekstra stas på dem i dag, skrøt styreleder i Grethe og Sofus Madsens Stiftelse, Bjørn Arne Olsen. Oppriktig imponert over elevenes kreativitet. Alle de unge kunstnerne fikk hvert sitt diplom, og i premie får hele klassen gå på kino.

Fabelaktig, det også.

Så var det bare å nyte verkene. Lærerikt, i grunnen. Visste du for eksempel at Suppegjøken stammer fra København, spiser hus og kjennetegnes ved sine syv neser? Eller at arten Toddi blir til i år 3560, har to hoder og lever av å spise møbler?

Ingen nakne figurer, takk

Mange av foreldrene hadde ikke vært på museet før, i motsetning til elevene.

— Vi så på skulpturene her før vi laget våre egne, forteller Ingeborg Kvalheim.

— Men jeg er glad vi slapp å lage nakne figurer, sånn som Sofus Madsen gjorde, ler klassevenninnen Ingrid Hauso Øie.

At det var gøy å lage egne fantasidyr, er det ingen tvil om. Lett som bare det.

— Jeg ville lage noe enkelt, så jeg laget en flodhest med tre bein. Så ville jeg at den skulle ha vinger, og tok på vinger. Den hadde egentlig ører også, men det ene knakk da jeg stekte den, så da bare tok jeg av det andre, forklarer Adriane Hilby om sin fabelfigur Flekki.

Utstillingen sto dessverre bare i går. Men det ligger spennende planer i luften.

— Vi vil ta kontakt med Helse vest. Tenk om vi for eksempel kunne fått til en juleutstilling ved barneavdelingen på Haukeland, drømmer Bjørn Arne Olsen.

Hvor Vof Vof Rabith hopper, er det ingen som med sikkerhet kan si.

<b>CHILI PEPPER</b> blir oppdaget 4. mai 2033. Den blir oppdaget i Egypt, og kjennetegnet er 2 hoder. Spiser slanger, skorpioner, kameler og mennesker. Veier cirka 150 kg og spiser i gjennomsnitt 30 kg hver dag. Den kan leve 50 dager uten mat og 25 dager uten vann. Den har 4 bein og går. Forfedre: pepper.
<b>NILA</b> lever i Spania, men på den tiden var det kaldt der. Hun spiser frukt, men liker veldig godt is. Hun levde i 1719. Huset der alle sånne lever var under bakken, og der var det varmere enn over bakken. Hun har ingen forfedre, men vil gjerne ha en. Hun har ikke noen spesielle kjennetegn, men alle i fremtiden til Nila syntes det var <u>det</u> de kjente henne igjen på.
<b>KRY:</b> Adriane Hilby (t.v.) og Julie Dahle var to av de 33 stolte femteklassingene fra Kronstad som fikk vise fantasifigurene sine på egen utstilling i Sofus Madsens skulpturmuseum i går. ALLEFOTO: HELGE SUNDE