FINN BJØRN TØNDERKNUT EGIL WANG (foto)

Anledningen er den du leser i nå. Bergens Tidendes overgang til tabloidavis. Derfor slo BT på stortrommen, og fikk Bergen kommune med. Dermed ble det en heidundrende kulturnatt, og kveld med. Og som en ekstra prikk over tabloid-i'en, sørget værgudene for at det var sommer også. Langt ut i september.

— Is it always like this in Bergen?

Spørsmålet kom fra briten Chris Ferguson. Og vi løy han blankt opp i ansiktet, og sa ja. Det går alltid fabelfugler (fra Dukkenikkerne) rundt på Bryggen i Bergen, Gunnar Staalesen vandrer alltid på Bergenhus sammen med Forsvarets Musikkkorps, og forteller alle som vil høre på at sånn var det i Bergen den gang for veldig lenge siden.

Konsert på Beffen

Vi skuffet briten litt om «Beffen», og sa at det ikke var hver dag en levende bratsjist (Hans Gunnar Hagen) er spillende mannskap. Og dessverre var engelskmannen forsvunnet om bord på «Statsraad Lehmkuhl», til musikk og gøy, da vi skulle til å fortelle at, ja visst, er det alltid spøkelser på Hanseatisk Museum. For det er sant at tyskeren Ludolf Hammecken von Bremen fra 1680 går igjen der. Men det var bare i går at alle som ville lete til slutt fant han. Spøkelsesjakten var absolutt vellykket. Bare spør alle barna som kom. Og spør de voksne som vandret fra galleri til galleri nedover lysløypen langs Smålungeren. Det skjedde noe alle steder, og svetten rant, for varmen var intens en sen kveld i september-Bergen.

Drager på Festplassen

På Festplassen var den kinesiske kunstneren Han Mei folkehelt. Dragene hun hadde gjort klare for hundrevis av ivrige barn (og foreldre! og besteforeldre!!) ble en suksess hun bare har sett maken til i Kina. De føk rundt i varmen og mørket, barna, men ikke minst besteforeldrene. Og de hadde det kjempekjekt. For kulturnatten i Bergen var gøy. Den engasjerte. Ja, da denne utgaven av BT gikk i trykken tydet alt på at ordet suksess lett kunne brukes.

Og da har vi ikke engang nevnt veteranbrannbilene, spesielt «Amerika La France», den fra 1920, som Bergen måtte kjøpe fra USA fordi vi hadde en sånn sjøl en gang. I går var den barnas favoritt.

De litt eldre, helst av hankjønn, hadde det kanskje kjekkest på Torgallmenningen. For det var mye vakker dans, utført av vakre jenter, der. Og så var det teater, musikk, mer teater, billedkunst, dans og ablegøyer hvor du enn snudde deg. Og dessuten virket restaurantbransjen fornøyd igjen. «Rolling Stones 2»-natten var det en restaurantinnehaver som sa, med dollartegn i øynene og smil rundt sigaren.

I det hele tatt. Bergen levde i går og i natt. Og vi hadde det fabelaktig med fabelfugler, drager, spøkelser og kunstnere av alle slag.