— Hvis vi hadde kjøpt denne eiendommen som et investeringsobjekt, så hadde vi nok vært bekymret. Men vi har kjøpt for å bygge og bo. Uansett hvordan eiendomsmarkedet utvikler seg, så vil denne eiendommen være like mye verdt for oss, sier Catherine Aakermo.

Elleve millioner måtte hun og Tommy Michelsen ut med for eiendommen som er Bergens dyreste hittil i år.

I fjor ble det omsatt 60 boliger og eiendomsprosjekter i Bergen til over ti millioner kroner. Så langt i år er tallet bare seks.

— Dette har sammenheng med at renten er høy og at det er en generell pessimisme i markedet. Folk er redde for å betale for mye. Derfor ser vi heller ikke de store toppene, sier Rune Hansen, direktør i Eiendomsmegler Vest.

Langt bak 2007

I Bergen er den dyreste boligen hittil i år solgt for halvparten av fjorårets topp. Da gikk Sydnesplassen 1, som ligger ved Johanneskirken, for 20,5 millioner kroner.

Paret på Håkonshella er de eneste som har slått til på privatbolig til over ti millioner i Bergen i 2008.

— Det var tomten vi falt for. Den har en praktfull beliggenhet, med 75 meter strandlinje og utsikt over innseilingen til Bergen. Huset er gammelt, men vi ser store muligheter, sier Aakermo, som har satt av sommeren til oppussingsarbeid.

En type arbeid som ikke er fremmed for de nye eierne. Til vanlig driver de anleggsgartnerfirmaet Tommys Hage og Anlegg AS.

Mange i Kalfaret

Bergens Tidende presenterer i dag listen over de ti dyreste privatboligene hittil i år. Kun to av dem er leiligheter, resten er større villaer. Ikke overraskende ligger fem av boligene i Kalfaret-området. Ellers ligger to i Fana og to på Nattland. Én er plassert på Fantoft.

— Budrundene på eiendommer til åtte og ni millioner starter typisk ti til femten prosent under takst. Folk er ikke villige til å betale den taksten som er satt, sier Hansen.

Han mener luksusmarkedet ligner på det boligmarkedet vanlige, dødelige opererer i.

Andelen egenkapital er nok noe større i luksusmarkedet, men heller ikke de rike ønsker å betale for mye.

Verre i Oslo

Hansen forteller at trenden med salgsfall for dyre boliger er lik over hele landet. Faktisk er Oslo mer utsatt enn Bergen, mener han.

— I Bergen er det i større grad gamle penger i omløp. Disse blir ikke så påvirket av børsen som formuene i Oslo. Der går et børsfall, som det vi har hatt i vår, direkte utover luksusmarkedet.

Eiendomsmegler i Notar, Christer R. Vikebøe, tror ikke rikfolket i Bergen er de som merker fallet mest. Han tror imidlertid at selgerne forventer for høye priser.

— En del av de dyre eiendommene er priset altfor høyt. Du finner gjerne en del takster på over ti millioner, men det gjenspeiler kun i svært få tilfeller den faktiske verdien. Det finnes få eiendommer som er verdt mer enn ti millioner her i Bergen. Slike eiendommer finner du nesten bare på Østlandet, sier Vikebøe.

Rune Sævig