Elevorganisasjonen gjennomførte i dag aksjoner over hele landet på grunn av det de mener er løftebrudd fra regjeringen. Ifølge organisasjonen bryter nesten halvparten av norske skoler arbeidsmiljøloven for norske elever.

– Vi er lei av å gå hjem fra skolen med hodepine! Vi er lei av å fryse ræven av oss i klasserommet! sa Stian Husby, organisatorisk nestleder i Elevorganisasjonen i Hordaland, da han innledet aksjonen på Festplassen i dag.

– Løftebrudd fra regjeringen

Kun drøye hundre bergenselever hadde møtt opp i regnværet. Alexander Lambrechts Solberg, leder i Elevorganisasjonen i Hordaland, var ikke skuffet av den grunn.

– Det kunne jo vært flere, men med tanke på været er dette ganske bra. Mange får også fravær for å komme hit, fordi rektorene nekter dem å være borte fra undervisningen. Så skolene har ikke vært særlig behjelpelige, sa Lambrechts Solberg.

Politisk nestleder i Elevorganisasjonen i Norge, Cathrine Karlson, hadde tatt turen fra Oslo for å tale til bergenserne. Hun kalte regjeringens statsbudsjett provoserende og et løftebrudd. Grunnen er at Jens Stoltenberg i valgkampen lovet ti milliarder til opprustning av skolebygg. Til nå har regjeringen bevilget to milliarder.

– I 2008 bevilger regjeringen null til å pusse opp norske skoler. Norge er verdens beste land å bo i, og burde ha den beste skolen. Norges fremtid ligger ikke på bunnen av Nordsjøen, men sitter på skolebenken, sa Karlson.

Kamprop foran fylkesbygget

Elevene krever to nye milliarder til den såkalte rentekompensasjonsordningen, i tillegg til en ny handlingsplan for opprustning av skolebygg.

Utdanningsforbundet i Hordaland støttet aksjonen, og hovedtillitsvalgt for de videregående skolene i Hordaland, Anita Rose Bakke, holdt en appell på Festplassen.

– Skolene er ikke gode nok. Dette kan verken elever eller lærere finne seg i, sa Rose Bakke.

Etter appellene på Festplassen var planen å ta ta turen fylkesbygget på den andre siden av Smålungeren, der elevene skulle uttrykke sin misnøye med kamprop. Det ble imidlertid ikke gjennomført, da oppslutningen skal ha vært for dårlig.

Hvordan er tilstanden på din skole? Si din mening!

FÅ PÅ FESTPLASSEN: Drøye hundre elever møtte opp for å demonstrere for bedre skole. Ifølge Elevorganisasjonen skyldtes det blant annet at flere skoler nektet elevene å være borte fra undervisningen.
Erlend Langeland Haugen
HOLDT APPELL: Leder i Elevorganisasjonen i Hordaland, Alexander Lambrechts Solberg, sto i spissen for aksjonen på Festplassen.
Erlend Langeland Haugen