— Noe så tullete og mannssjåvinistisk kan jeg ikke gå inn i.

Det var det første Tove Kayser tenkte da Utdanningsforbundet ba henne bli deres representant i 17. mai-komiteen i 2003. Men så tenkte hun seg om og sa: - Når dere har vanskelige møter, tar dere frem bildet av meg i floss, så går alt bra. Jeg trodde ikke jeg skulle holde ut særlig lenge, men vet du; en festligere komité har jeg aldri vært i, sier den pensjonerte rektoren som har vært høyt og lavt i mange typer verv.

Vel burde hun i likestillingens navn gå for minst 40 prosent kvinner i komiteen. - Men dette er i Bergen, sier hun forsonende.

- Ta opp med familien, liksom

17. mai-komiteen i Bergen er så visst ikke som i andre større byer i Norge. I Oslo, Stavanger og Trondheim er de syv til ni medlemmene politisk valgt. I Bergen oppnevner foreninger, lag og kommunale etater folk som gjennom uegennyttig innsats skal sikre en verdig og tradisjonsrik feiring av 17. mai i Bergen, som det står i vedtektene.

— Jøss! Så få kvinner, tenkte Mette Gro Skaugsvold. Hun fikk sjokk da Bergen Næringsråd ringte henne vel for tre år siden. Ærverdig komité og menn med flosshatt. Hun synes det er "litt dumt" med så få kvinner, men bruker ikke tid og energi på å tenke på det, som hun sier.

— Det må jeg ta opp med familien, sa Cecilie Lycke da Hordaland Korforbund ville ha henne inn i komiteen i 2006. Småbarnsmoren kom jo til å være opptatt et helt annet sted enn i familien nasjonaldagen. Reaksjonen i andre enden kom prompte: Hun måtte være klar over hvor høyt det henger å bli tilbudt en slik posisjon i Bergen. Samme reaksjon fikk hun fra sin bergenske mann, så hun kunne ikke si nei.- Det er litt spesielt med så få kvinner, men det pompøse rundt det lokker kanskje mennene, fabulerer Lycke og ler godt før hun poengterer at flere av organisasjonene og etatene som oppnevner er mannsdominerte.

Hvor er de?

Inger-Lise Skarstein ble oppnevnt av Bergen kommune i 2000. — Det er klart at i en sånn komité bør man forvente en lille smule modernisering, så det bør gå et signal til dem som oppnevner medlemmer. Det forventes at alle gjør en god jobb, og det kan jo kvinner like godt som menn, humrer Skarstein.

— Kvinner? Kor skulle vi finne de hen, da?

Skipperforeningens formann vil gjerne nominere flere kvinner, men det er ikke så mange av sorten i Helge Brudviks rekker. Samme melding kommer fra Bergen Forsvarsforening.

— Jeg håper det kommer flere. Men mange ganger har slike verv gått fra far til sønn. Du vet, å gå først i Hovedprosesjonen styrker kreditten i Bergen, sier Brudvik.

- Sterkere tilbake

Brannsjef Johnny Breivik bedyrer at i brannvesenet velges de som har erfaring med drift, logistikk og beredskapssystemer.

— De vet hvordan vi jobber og tenker, noe som letter kommunikasjonen med 17. mai-komiteen, sier Breivik.

Bergen Kjøpmannsforening har eksistert siden 1895 – en av byens eldste foreninger med private kjøpmenn som medlemmer.

— Det er mange butikker i byen som ledes av dyktige kvinner, men når vi spør dem om å påta seg tillitsverv, kan de ikke av hensyn til familien. Men du; nå skriver jeg kvinner i 17. mai-komiteen på en stor seddel her, så får vi se neste år. Vi må komme sterkere tilbake, helt klart, sier Arne Larsen i Kjøpmannsforeningen.

Men studentene, da

At mannsbastioner utnevner menn, er kanskje ingen bombe. Men hva med Studentersamfunnet ved Universitetet i Bergen der kvinner utgjør over halvparten av studentene? Også derfra kommer en mann. Hva tenker de på?

— Hva skal en svare til det, sukker leder Maria Dyrkol Sandvik. - Altså; vår representant er Studentersamfunnets ceremonimester, et verv folk søker på internt. I min tid som leder er det første gang i år at vi har kvinnelige søkere, sier Sandvik.

Hvem som får vervet, avgjøres i morgen, på selveste 17. mai. Men Sandvik vil ikke forskuttere noe som helst.

— Vi velger den som er best skikket. Ceremonimesteren må være flink til å føre ordet, kjenne Samfunnets tradisjoner og ha en viss teatralskhet over seg. Vi kvoterer ikke til det vervet.

Men hvem styrer egentlig 17. mai-komiteen i Bergen?

— Tja, si det. Den startet opp av seg selv i 1847 av initiativrike menn og – ja, menn, he he, sier dagens formann Arne Storetvedt.

Hva mener du om kjønnsbalansen i 17. mai-komiteen?