— Dette er sinnssykt og helt sprøtt!

Advokat Dag Steinfeld, som representerer utbyggerne, bruker sterke ord når han beskriver foreløpig siste kapittel i historien om Lappen 9.

Krever hjørnet revet

Denne gang handler det om at bakre hjørne til den omstridte boligblokken ligger 3,47 meter unna grensen til naboeiendommen Lappen 7. Lovens krav er 4 meter.

Kommunens fagfolk vil se gjennom fingrene med feilplasseringen og godkjenne bygget, men byrådet har satt foten ned. Lappen 9 er reist på et lappverk av dispensasjoner, noe politikerne er blitt kraftig kritisert for.

Deler av huset må rives, krever byrådet. At boligblokken står innflyttingsklar er ikke grunn til å legge vekt på, heter det i innstillingen.

Torsdag skal saken opp i komité for miljø- og byutvikling. I går kveld bestemte Arbeiderpartiet seg for å akseptere feilplasseringen. Endelig utfall er ennå uklart.

Får dagbøter

I mellomtiden tikker dagbøtene for utbyggerne. Leilighetene skulle stått klare 1. juli. 14 av 20 leiligheter er solgt. Flere av kjøperne bor i kartonger hos familie og venner, forteller Steinfeld.

— Man kan utmerket godt mene at huset er blitt for stort, høyt og bredt. Men dette er noe utbyggerne har søkt om og fått tillatelse til. At politikerne nå begynner å angre seg, er ikke noe som skal gå ut over uskyldig tredjepart, nemlig kjøperne av leilighetene, argumenterer han.

Overfor komiteen karakteriserte Steinfeld byrådets innstilling som «ufornuftig og vanskelig».

Det bakerste hjørnet, som altså er plassert for nært naboen, ligger i en dyp skjæring.

Nabohuset ligger på knausen ovenfor.

— Byrådet vil altså rive deler av nybygget, men sier ikke noe om hvor langt ned vi skal rive. Hvor langt ned i grunnen eier naboen? spør Steinfeld og peker inn i fjellskjæringen.

Motparten i denne saken, naboen i nummer 7, valgte å tie på gårsdagens befaring. Velforeningen slapp ikke til.

— De er ikke part i dette, hevdet Steinfeld.

Redd for konkurs

Bak utbyggingsselskapet Lappen 9 Invest AS, står Espen Galtung Døsvig, Vemund Nordvik og Atle Helle. Til BT sier Steinfeld at utbyggingsselskapet kan gå konkurs, dersom saken ikke løser seg nå.

— Burde ikke alle formelle dispensasjoner vært på plass før leilighetene ble solgt?

— At huset er feilplassert, er dumt og uprofesjonelt, men ikke planlagt. Utbyggingsselskapet har liten egenkapital og var avhengig av å selge før man startet bygging. Leilighetene er rimelige. I dette nabolaget blir ikke det sett på med blide øyne.

— Antyder du at motstanden i nabolaget skyldes at leilighetene ikke er dyre nok?

— Nei, det antyder jeg ikke. Dessuten, dette er jo fra gammelt av et arbeidsstrøk.

I 100 dager får kjøperne utbetalt en promille av kjøpesummen. For en leilighet til 1,5 millioner utgjør det 1500 kroner dagen.

— Hva som skjer deretter, vet jeg ikke. På et eller annet tidspunkt blir det vel snakk om å heve kjøpet, tror advokaten.

En av kjøperne er Dag Steinfelds 22 år gamle datter. Hun returnerte fra et arbeidsopphold i Tanzania 30. juni, rede for ny bolig.

— Hun bor dels hos sin far og dels hos venner, og er kraftig irritert. Det forstår jeg, sier Steinfeld.

OMSTRIDT HUSHJØRNE: – Sinnssykt og sprøtt, sier advokat Dag Steinfeld om kravet fra byrådet om å rive deler av nybygget Lappen. Det bakerste hjørnet er plassert en halv meter for nært naboeiendommen.<p/>FOTO: GIDSKE STARK