EIRIK DAMSGAARD eirik.damsgaard@bt.no

Si din mening om rasisme

— Det har vært noen triste dager. Men så lenge vi står sammen er vi sterke, sa Ulriken Eagles-spilleren Calix Black Ndiaye (19) til et folkehav på Rådstuplass onsdag kveld.

Men før noen fikk slippe til mikrofonen, så det lenge ut til at arrangørene hadde valgt en altfor trang Rådstuplass.

Biltrafikken stod stille i Allehelgens gate mens tusener av mennesker strømmet inn foran rådhuset. Arrangørene Hordaland, Sogn og Fjordane Amnesty, Norsk Folkehjelp og Det felles Innvandrerråd tryglet folk om å stue seg sammen og gi plass til flere.

Og snart stod bergensere som sild i tønne i blafrende fakkellys.

Gikk tom for fakler 750 fakler var revet vekk flere minutter før folketoget forlot Tårnplass klokken 18. Ferden gikk gjennom sentrum, over Torgallmenningen og til rådhuset, der aksjonsledere dro i gang allsangen «We shall overcome».

Basketspilleren Calix Black Ndiaye holdt et følelsesladd innlegg fra scenen.

— Min lillebror på åtte år spurte meg «er det hvite mennesker som dreper små, brune gutter fordi de er brune?». Jeg svarte ham at «de bare en noen få», sa den populære basketspilleren, som avsluttet inspirert av Bob Marley:

— Det finnes ulike katteraser. Det finnes ulike hunderaser. Men det finnes bare én menneskerase.

Overrasket arrangør Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) minnet om Bergens lange tradisjoner med internasjonal påvirkning og impulser fra utlandet.

— Bergen har vært forskånet fra sterke nynazistiske grupper, men vi kan ikke sove, sa byrådslederen.

Leder i lokallaget av Amnesty International, Henrik Glette, forlangte fra scenen at byens politikere skrev under et anti-rasistisk program, noe som umiddelbart ble fulgt opp av partitoppene i mengden.

Glette var rørt over oppmøtet i Bergen sentrum.

— Dette er helt fantastisk. Men hadde vi visst at det kom så mange, hadde vi selvsagt valgt å holde appellene på Torgallmenningen, sier Glette til Bergens Tidende.- Men noen feilvurderinger må man også ha.

Les også: Rasisme og ansvar - Den tause majoritet må våkne Rasisme-direktiv til statsadvokatane

Minneopprop for Benjamin