GAMMEL AMBULANSE: - Denne typen biler brukte vi som ambulanser i Libanon, sier Morten Molvik, som var ambulansefører der i 1978 og - 79. Han og Øystein Rambjørg (til høyre) deler ut saft og buljong fra bilen.
Odd Mehus

Reidun Jensen tar seg en pause for å hilse på FN-veteranene Øystein Rambjørg og Morten Molvik. De deler ut saft og buljong like ved Fløibanestasjonen i Fjellveien.— Dette er kjekt å være med på, sier Jensen.

Hun har gått FN-marsjen 17 av de 18 årene den har blitt arrangert.

— Første gangen gikk vi med snø til anklene, mimrer hun.

Fikk litt oppholdsvær

Marsjen blir arrangert hvert år for å markere FN-dagen, som er 24. oktober.

— Vi hadde 33 påmeldte i år. Antakelig var det litt få påmeldte på grunn av den dårlige værmeldingen, sier Øystein Rambjørg, styremedlem i veteranforbundet NVIO som står for marsjen.

Søndag var det meldt 50- 70 millimeter nedbør på 12 timer. Heldigvis fikk veteranene litt opphold på formiddagen da marsjen pågikk.

Turen starter på Koengen. Derfra går den videre til Munkebotn, følger Fjellveien til Bellevue og så tilbake igjen til Koengen gjennom Øvregaten.

— Både veteraner og sivilister kan være med, sier Rambjørg.

Skaper samhold

Gunnar Skarsten, Randi Stohlberg og Robert Thunæs er alle veteraner fra FN-operasjoner i utlandet.

— Å gå denne marsjen er sosialt og skaper samhold. Vi går turer sammen ellers i året også. Da har vi med pølsekoker, sånn at vi kan glede oss til pølse hele turen, sier Skarsten.

Skarsten var i Libanon på 1990-tallet. Stohlberg var i eks-Jugoslavia og Libanon på 1980- og 90-tallet, mens Thunæs var i Libanon, Makedonia og Kosovo på 1990-tallet.

OPP OG UT: FN-veteranene Robert Thunæs, Bjørn Hope, Randi Stohlberg og Gunnar Skarsten på vei mot Bellevue. - Vi går turer sammen ellers i året også, vi har en turgruppe som kalles Opp og Ut, sier Stohlberg.
Odd Mehus

— Jeg var blant annet brannmann og geværsoldat. Jeg har gjort mye forskjellig, sier Thunæs.Skarsten og Thunæs har vært venner lenge. Det var Skarsten som først fikk ideen om å søke seg til FN-styrkene.

— Så ble jeg også med da. Og så gjorde jeg det flere ganger, for det var ikke så gale å være med. Vi hjalp jo folk, sier Thunæs.