— Vi er svært glad for å få hjelp i etterforskningen, sier politiinspektør og etterforskningsleder Svein Erik Krogvold i Hordaland politidistrikt.

En 41 år gammel tidligere politimann ved et lensmannskontor i Hordaland er siktet for en rekke overgrep mot unge gutter. Siktelsen omfatter blant annet misbruk av rundt syv gutter i Romania, minst én av dem skal ha vært under 14 år.

Saken har forgreininger over store deler av verden: Norge, Italia, Brasil, Romania, Pakistan, Afghanistan og USA.

Les også: Pedosiktet politimann avslørt

Til grunn for Romania-delen av siktelsen ligger en chattelogg som hordalandspolitiet fant på PC-en til sin tidligere kollega. I nettsamtalen, fra sommeren 2005, skrev eks-politimannen: «På min siste tur til Romania møtte jeg 7-8 gutter som var mellom 10 og 17 år gamle.»

41-åringen chattet både med en italiener som senere ble pågrepet av italiensk politi, og med en mann som på det tidspunktet pendlet mellom Pakistan og Afghanistan.

Etterforskere til Romania

I dag ble den overgrepssiktede 41-åringen varetektsfengslet for fire nye uker med brev og besøkskontroll.

— Vi mener å ha fått ytterligere bevismessig dekning for overgrep i Romania. De bevisene har vi oversendt til retten. Innholdet i disse bevisene vil jeg ikke si noe om, men vi mener absolutt at mistanken er styrket, sier Krogvold.

I et møte i Bucuresti 7. og 8. desember ga rumensk politi grønt lys for å starte etterforskning av de påståtte overgrepene i Romania. Med på møtet var også en tjenestemann fra Kripos, som nå skal kommunisere direkte med etterforskningsledelsen i Romania. Også italiensk politi og representanter fra amerikansk FBI var til stede.

  • Rumensk politi skal finne frem til de guttene vi mistenker at 41-åringen har begått overgrep mot. For oss er det spesielt interessant å få avhør av disse guttene, sier Krogvold.

En eller flere etterforskere fra Bergen vil bli sendt til Romania for å delta i etterforskningen.

Ber om hjelp fra FBI

Krogvold bekrefter at det også er sendt en rettslig anmodning fra Bergen til USA, der FBI blir bedt om å hjelpe til i etterforskningen på amerikansk jord. Hva slags hjelp det er snakk om, vil Krogvold ikke utdype, av hensyn til etterforskningen.

— Våre rumenske kolleger tar også sikte på å spore opp eventuelle bakmenn. Spesielt én potensiell bakmann, kalt «Mike», er interessant for oss som vitne. Men vi mistenker også at det kan være flere bakmenn inne i bildet, sier Krogvold.

Politiet mener «Mike» har fungert som en slags hallik, og at han mot betaling har formidlet unge gutter til blant andre 41-åringen.

Krogvold antar at rumensk politi bruker januar til å komme i mål med sine oppgaver.

  • Jeg tror det er gode muligheter for at de vil klare å spore opp «Mike» og mange av guttene. Vi har gitt fra oss både navn og bilder og delvis adresser til disse.

- Har ikke møtt mindreårige

Mannens forsvarer, advokat Erik Mjell, vil ikke kommentere politiets påstand om at mistanken er styrket. 41-åringen nekter straffskyld, og motsetter seg fire nye uker i varetekt.

Eks-politimannen har vært på i alt tre ferieturer til ulike deler av Romania.

— På disse turene har han møtt en rekke ungdommer, fra 20 år og oppover, sier Mjell.

— Har han også møtt mindreårige gutter?

  • Svaret på det er nei. De går jo heller ikke med alderen sin på brystet, sier Mjell. Eks-politimannen avviser at han har hatt seksuell omgang med gutter under seksuell lavalder.
HJALP POLITIET: Martin Krossnes (16) satte politiet på sporet av en 40-åring, som nå er mistenkt for å ha misbrukt og fotografert flere unge gutter.
Helge Skodvin
CATALIN FILCA, ARKIV