Jarle Olsen var ukronet krimkonge av Åsane. Hoffet hans var en fryktet forsamling av slåsskjemper, doplangere og unge kampsportutøvere. På 90-tallet kjempet småkriminelle tenåringer om audiens i leiligheten på Flaktveit.

De færreste ante at Olsen både var på kant og på lag med loven. I 1999 lot han seg nemlig verve som politiinformant, og Olsen viste seg raskt å være en kilde man kunne stole på. Et av tipsene hans førte til at politiet kunne stoppe et narkotikaparti på vei mellom Oslo og Bergen.

I det kriminelle miljøet mener mange at Olsen bevisst brukte sine politivenner til å rydde unna brysomme konkurrenter.

— Slett ikke til å stole på

Olsen dobbeltspill ble først avslørt da han ble tiltalt for overlagt drap på oljearbeideren Øyvind Bjarte Madsen. I den to år lange rettsmaratonen som fulgte, malte politi og påtalemakt i stykker troverdigheten til den trofaste informanten.

Jarle Olsens forklaring endret seg voldsomt fra tingrett til lagmannsrett. Først ante han ingenting om drapet, så innrømmet han å ha sendt en kamerat ut for å banke Madsen.

— Man kan slett ikke stole på Jarle Olsen, mente statsadvokaten den gang, og beskyldte den drapstiltalte for å skreddersy sine forklaringer etter bevisene som ble lagt frem.

Nå, nesten fire år etter at dommen falt i Gulating lagmannsrett, er Olsens troverdighet igjen et sentralt tema i etterforskningen av Åsane-drapet. Men denne gangen prøver ikke politiet å finne hull, men brikker som passer inn.

Føler seg sviktet

Fire personer risikerer å bli tiltalt for medvirkning til Åsane- og Lindås-drapet. Det sterkeste beviset mot dem er Jarle Olsens totalt 13 nye politiavhør. Til politiet skal han ha oppgitt flere grunner til å lette på sløret:

  • Han er uskyldig dømt for drap og ønsker sin egen sak gjenopptatt.
  • Han føler seg sviktet fordi hans tidligere bestekamerat ikke møtte opp for å vitne til fordel for ham i lagmannsretten.
  • Han vil ta et endelig oppgjør med sin kriminelle fortid.

De fire siktedes forsvarere mener punkt én veier tyngst for Olsen. Han har et ønske om å slippe å sone hele straffen på 21 år, og er villig til å ofre sine tidligere kamerater for å få en ny sjanse i retten.

Nå er spørsmålet hvordan Riksadvokaten vurderer den nye Jarle Olsens troverdighet. Om etterforskerne ikke har funnet bevis som underbygger 31-åringens ferskeste forklaring, mener forsvarerne sjansen er stor for at saken henlegges.