Exodus er ett av fire utesteder i Bergen med 18-årsgrense, men etter 29 års drift stenger den tradisjonsrike nattklubben nå dørene og ølkranene. 3. juledag blir siste åpningskveld for det velkjente utestedet. Tusenvis av bergensere og striler har gjennom snart tre tiår fått sitt første møte med byens uteliv på etablissementet i Rosenkrantzgaten.

Årsaken til nedleggelsen er rett og slett at ungdommer i 18-19-årsalderen ikke går så mye på byen som sine forgjengere, ifølge daglig leder Endre Søraas.

— Det har vært en kraftig nedgang i tallet på gjester. Trenden har vært nedadgående i flere år. Det hadde ikke gått rundt økonomisk for oss stort lenger, sier Endre Søraas.

- Karakterpress

De tre gjenværende nattklubbene med 18-årsgrense i Bergen sentrum er Ovenpå og Østre i Skostredet, og Downstairs i Vestre Torggate.

Han har selv vært involvert i driften av Ditlef/Exodus siden 1991, og har merket seg at de yngste utelivsgjestene i økende grad glimrer med sitt fravær.

— Er det blitt for dyrt for personer under 20 år å gå på byen?

— Nei, jeg tror årsaken er hele samfunnsutviklingen i Norge. Ungdommer i 18-19-årsalderen er veldig opptatt av skole og lever under et mye større press enn før, med krav og mas om gode karakterer. Det gir seg utslag i at færre går ut på byen, sier Endre Søraas.

Åpner nytt til påske

Exodus har drevet med 18-årsgrense alle dager de siste årene, etter at utestedet frem til 1996 hadde laveste aldersgrense kun på torsdager.

Daglig leder Endre Søraas understreker at stengingen ikke skyldes konkurs eller at de har begjært oppbud.

— Vi er i forhandlinger med huseier og planlegger å åpne et nytt utested med det samme driftsselskapet ved påsketider. Jeg kan ikke si mer foreløpig enn at vi heretter vil satse på et mer voksent publikum, sier Søraas.

- Vemodig

— Hvor mange ansatte blir berørt av stengingen?

— Vi har 16 personer som nå blir permittert, men de vil bli tilbudt jobb når vi starter opp igjen med det nye konseptet, sier Søraas.

Exodus har vært en institusjon på byens utelivsscene siden åpningen for 29 år siden.

— Vi har regnet ut at vi gjennom disse årene har hatt 746 ansatte. Exodus har vært en viktig del av livet mitt. Dette er veldig vemodig, sier Søraas.

Strøm av reaksjoner

Det synes tydeligvis også mange av gjestene på Exodus, som på utestedets Facebook-side gir uttrykk for sine reaksjoner. Her er noen:

«En æra er over».

«Dette var jo bare altfor trist».

«Bergen er ikke det samme uten. Takk jenter for uforglemmelige kvelder!!!»

«Takk for alt, det har vært noen interessante 86 kvelder».

«Det var dere som ga livet mitt mening».

Hva er ditt beste minne fra Exodus? Del med leserne under!